23. rujna 2016.
NOVOSTI

Intervju: Tea Jurišić

Tea Jurišić ambiciozna je mlada umjetnica, čija se serija radova "Pao s Marsa" prikazuje u pulskoj galeriji HUIU od 22. runja do 15. listopada. Rođena je u Münchenu, a nakon završene Škole likovnih umjetnosti u Splitu, 2010. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz ilustraciju bavi se slikanjem, crtanjem, fotografijom, stripom i dizajnom. Od početka studija redovno izlaže na skupnim izložbama u Zagrebu, Splitu, Makarskoj i okolici, poput manifestacija NUS u Splitu, Tinove večeri  - Vrgorac, IlustrAlu – Zagreb. Sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama i radionicama. Tijekom studija  sudjeluje na projektima za predstave  Slavuj te Orfej i Euridika za KC Vatroslava Lisinskog. 

U razgovoru s umjetnicom saznajemo kako se za likovnu umjetnost počela interesirati vrlo rano, a da će to biti njezin životni put odlučila je kada je upisala srednju Školu likovnih umjetnosti. U svojim radovima ima tendenciju prikazati karaktere i osobine ljudi koji je okružuju. Serija radova "Pao s Marsa" počela je nastajati nakon jednog zanimljivog sna u kojemu su vanzemaljci bili glavni protagonisti, a od početnih nekoliko skica proširila se na cijeli niz radova. Radovi su nastali pomoću laviranog tuša, za kojeg autorica kaže kako je fluidan i često odražava neplanirane tonove.

Naglasila je da je za umjetnost osim talenta presudan i uporan rad te konstantno usavršavanje. Mladim neafirmiranim umjetnicima poručila je da se u čim većoj mjeri moraju promovirati i da svoj talent moraju isticati, a ne ga potiskivati.

Izrazito je zadovoljna s altruizmom i gostoprimstvom u Puli. Za studentski dom u kojemu je odsjela ima samo pozitivne komentare, a i grad joj se iznimo svidio. Ovo je njezin drugi dolazak u Pulu, a kako sama autorica kaže sigurno će ih biti još mnogo.

L.J.