Sveučilište Jurja Dobrile u Puli 

Studentski centar Pula

Studentski centar Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli djeluje na ostvarivanju cjelovitosti i potrebnog stupnja studentskoga standarda u sustavu visoke izobrazbe. Osnovan je 1. srpnja 2007. godine kao samostalna ustanova, ali sukladno principu integriranoga Sveučilišta, odlukom Senata, od 1. siječnja 2008. godine djeluje kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Organizirano i sustavno djelovanje na poboljšanju studentskog standarda u Puli započinje 1995. godine, kada je formirana ustrojbena jedinica studentskog standarda Pula u sklopu Studentskoga centra Rijeka.

Prehrana

Prehrana pulskih studenata, koju subvencionira Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i sporta putem „X-ica“ osigurana je u suvremeno opremljenom restoranu i pizzeriji koji su u sklopu sveučilišnog kampusa, na prostoru nekadašnje Opće bolnice Pula, otvoreni 1. listopada 2015. godine.

Smještaj

Namjera Sveučilišta i Studentskog centra Pula za osiguravanjem kvalitetnog standarda svim pulskim studentima počela se ostvarivati. Naime, 1. listopada 2015. godine, otvoren je prvi u Istri - Studentski dom Pula.

Novootvoreni dom nudi smještaj za 136 studenata u 70 soba. Sve su sobe na visokoj razini opremljenosti, a prevladavaju dvokrevetne. U svakoj se nalazi kupaonica i WC, hladnjak, televizor, besplatan pristup internetu, sustav grijanja, krevetnina. Studentima se nudi smještaj i u funkcionalnim mini-zajednicama. Na raspolaganju su informatička učionica, multifunkcionalna dvorana za sastanke, prezentacije i konferencije, ali i sportske aktivnosti, zatim praonica i sušionica rublja. Četiri sobe su u potpunosti prilagođene za korištenje osoba s invaliditetom, a uređen je i pristup za osobe koje se kreću uz pomoć kolica. Na najvišem, trećem katu Studentskog doma Pula, s kojeg se proteže nevjerojatan pogled na gradsku panoramu smještena su četiri apartmana namijenjena za boravak gostujućih profesora, a raspolažu s osam postelja.  Ukupno, u domu se mogu smjestiti 144 osobe. Visoka razina sigurnosti boravka u domu postiže se uz pomoć protupožarnog i sustava video nadzora te kontrolom ulaza i izlaza (u dom se može ući i izaći samo s elektronskom karticom, a recepcija radi 24 sata).

Tijekom ljetnih mjeseci, smještajni kapacitet Studentskog doma Pula raspoloživ je za potrebe sve opsežnije međunarodne suradnje koju Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ostvaruje u području znanosti, obrazovanja, stručnog usavršavanja i sporta. Omogućen je smještaj sudionicima međunarodnih projekata, mobilnosti, ljetnih škola, programa Erasmus i Ceepus te ostalih srodnih oblika partnerstva i suradnje.

Zgrada Studentskog doma Pula (Preradovićeva 28A) nalazi se u  neposrednoj blizini Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te svega četiristo  metara od centra grada.

Pravo na smještaj u Studentski dom Pula, redoviti studenti ostvaruju na temelju Natječaja koji se objavljuje svake godine u srpnju putem internetske stranice Studentskog centra Pula, a oglašava se na svim sastavnicama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ujedno, prijavom na ovaj Natječaj, redoviti studenti imaju mogućnost ostvarenja prava na subvencioniranje smještaja kod privatnih stanodavaca u Puli uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Student servis

U sklopu Studentskog centra Pula djeluje i Student servis (u sklopu zgrade Studentskog doma na adresi: Ulica Sv. Mihovila 3) koji studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola omogućava privremeno i povremeno zapošljavanje. Cijele godine, a posebice u ljetnim mjesecima čak više od dvije tisuće studenata putem Student servisa osigurava dodatnu zaradu čime poboljšavaju svoj standard te stječu prva radna iskustva.

Daljnja nastojanja Studentskog centra Pula usmjerena su na povećanje smještajnih kapaciteta te osiguravanje dodatnih sadržaja kojima bi se poduprle ostale aktivnosti i potrebe studenata, poput onih sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera. Djelovanje SC-a Pula orijentirano je na osiguravanje cjelovitog kompleksa koji će pulskim studentima omogućiti visoku razinu kvalitete studentskog života. SC Pula podupire djelovanje Studentskog zbora te brojnih studentskih udruga.

Aktivnosti sa područja svih djelatnosti Studentskog centra Pula - prehrane, smještaja i zapošljavanja, usmjerene su na kontinuirano doprinošenje razvoju studentskog standarda, a samim time i šire akademske zajednice.

Ravnatelj: v.d. Sanda Rojnić Sinković

 

 

SHEMATSKI PRIKAZ ORGANIZACIJE RADA U STUDENTSKOM CENTRU PULA