Students
O SCPU

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Studentski centar Pula

Studentski centar Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli djeluje na ostvarivanju cjelovitosti i potrebnog stupnja studentskoga standarda u sustavu visoke izobrazbe. Osnovan je 1. srpnja 2007. godine kao samostalna ustanova, ali sukladno principu integriranoga Sveučilišta, odlukom Senata, od 1. siječnja 2008. godine djeluje kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Organizirano i sustavno djelovanje na poboljšanju studentskog standarda u Puli započinje 1995. godine, kada je formirana ustrojbena jedinica studentskog standarda Pula u sklopu Studentskoga centra Rijeka.

Prehrana

Prehrana pulskih studenata, koju subvencionira Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i sporta putem „X-ica“ osigurana je u suvremeno opremljenom restoranu i pizzeriji koji su u sklopu sveučilišnog kampusa, na prostoru nekadašnje Opće bolnice Pula, otvoreni 1. listopada 2015. godine.

Smještaj

Namjera Sveučilišta i Studentskog centra Pula za osiguravanjem kvalitetnog standarda svim pulskim studentima počela se ostvarivati 1. listopada 2015. godine, kada je otvoren prvi studentski dom u Istri - Studentski dom Pula. Danas je to Paviljon 1, koji predstavlja glavnu zgradu Studentskog doma Pula. 

Sedam godina kasnije, realizacijom projekta „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao korisnika, s projektnim partnerom Studentskim centrom Pula, izgradila su se još dva nova paviljona, Paviljon 2 i Paviljon 3. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa  “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, poziva „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“. Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od strane MRRFEU i SAFU-a je 58.403.812,50 kn, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dodatno je osiguralo nacionalno sufinanciranje u visini 16.958.934,10 kn.

Izgradnjom dodatnih smještajnih kapaciteta, studentima Sveučilišta Jurja Dobrile unaprijeđeni su uvjeti studiranja i studentskog života u Puli te im je tako olakšano podmirenje troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebnije - studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom.

PAVILJON 1 nudi smještaj za 136 studenata u 70 soba. Sve su sobe na visokoj razini opremljenosti, a prevladavaju dvokrevetne. U svakoj se nalazi kupaonica i WC, hladnjak, televizor, besplatan pristup internetu, sustav grijanja, krevetnina. Studentima se nudi smještaj i u funkcionalnim mini-zajednicama. Na raspolaganju su multifunkcionalna dvorana za sastanke, prezentacije i konferencije, ali i sportske aktivnosti, zatim praonica i sušionica rublja, prostori za vježbanje instrumenta koji po potrebi postaju prostori za zabavu, druženje i sl.. Četiri sobe su u potpunosti prilagođene za korištenje osoba s invaliditetom, a uređen je i pristup za osobe koje se kreću uz pomoć kolica. Na najvišem, trećem katu Studentskog doma Pula, s kojeg se proteže nevjerojatan pogled na gradsku panoramu smještena su četiri apartmana namijenjena za boravak gostujućih profesora, a raspolažu s osam postelja.  Ukupno, u domu se mogu smjestiti 144 osobe. Visoka razina sigurnosti boravka u domu postiže se uz pomoć protupožarnog i sustava video nadzora te kontrolom ulaza i izlaza (u dom se može ući i izaći samo s elektronskom karticom, a recepcija radi 24 sata). Paviljon 1 se nalazi u  neposrednoj blizini Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, na adresi  Preradovićeva 9,  te svega četiristo  metara od centra grada.

NOVI PAVILJON 2 ima ukupno 194 ležaja u 97 dvokrevetnih soba. Četiri sobe su prilagođene osobama s invaliditetom i onima smanjene pokretljivosti. U paviljonu se nalaze i dnevni boravak za druženje, učionica i restoran.

NOVI PAVILJON 3 nudi 54 ležaja u 27 dvokrevetnih soba, a u paviljonu se nalaze i učionica, čajna kuhinja i spremište.
Sobe u novim paviljonima su tkz. "pametne sobe", u kojima je modernom tehnologijom omogućeno racionalno trošenje energije, u kojima nije moguće grijanje ili hlađenje uz otvoren prozor ili vrata. Sobe su moderno opremljene i svaka ima svoj sanitarni čvor. U sobama se nalaze priključci za Internet, hladnjak, klima i električne rolete. Sobe se otvaraju uz pomoć električnih kartica koje pri izlasku automatski isključuju trošila u sobi. Osim toga, na svakom katu se nalaze kuhinje, dnevni boravak i prostor za učenje. Studentima u domu je dostupno i sve drugo što bi im moglo zatrebati: garaža za bicikle, prostor za tulume, fitness dvorana, studentski restoran, dvorana za sastanke i konferencije te praonica i sušionica rublja. Kako bi sve bilo prilagođeno studentima s invaliditetom, ugrađena su dizala kao i prilagođeni sanitarni čvorovi.

Izgradnjom dva nova paviljona, Studentski dom Pula postao je bogatiji za ukupno 248 novih ležaja, od kojih je 176 ležaja namijenjeno studentima slabijeg imovinskog stanja te 4 studentima s invaliditetom. Ukupni smještajni kapacitet Studentskog doma Pula je 384 ležaja u studentskim sobama te još 8 ležaja u profesorskim apartmanima.

Tijekom ljetnih mjeseci, smještajni kapacitet Studentskog doma Pula raspoloživ je za potrebe sve opsežnije međunarodne suradnje koju Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ostvaruje u području znanosti, obrazovanja, stručnog usavršavanja i sporta. Omogućen je smještaj sudionicima međunarodnih projekata, mobilnosti, ljetnih škola, programa Erasmus i Ceepus te ostalih srodnih oblika partnerstva i suradnje.

Pravo na smještaj u Studentski dom Pula, redoviti studenti ostvaruju na temelju Natječaja koji se objavljuje svake godine u srpnju putem internetske stranice Studentskog centra Pula, a oglašava se na svim sastavnicama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prijavom na ovaj Natječaj, redoviti studenti imaju mogućnost ostvarenja prava na subvencionirani smještaj u Studentskom domu Puli uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Student servis

U sklopu Studentskog centra Pula djeluje i Student servis (u sklopu zgrade Studentskog doma na adresi: Ulica Sv. Mihovila 3) koji studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola omogućava privremeno i povremeno zapošljavanje. Cijele godine, a posebice u ljetnim mjesecima čak više od dvije tisuće studenata putem Student servisa osigurava dodatnu zaradu čime poboljšavaju svoj standard te stječu prva radna iskustva.

Daljnja nastojanja Studentskog centra Pula usmjerena su na povećanje smještajnih kapaciteta te osiguravanje dodatnih sadržaja kojima bi se poduprle ostale aktivnosti i potrebe studenata, poput onih sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera. Djelovanje SC-a Pula orijentirano je na osiguravanje cjelovitog kompleksa koji će pulskim studentima omogućiti visoku razinu kvalitete studentskog života. SC Pula podupire djelovanje Studentskog zbora te brojnih studentskih udruga.

Aktivnosti sa područja svih djelatnosti Studentskog centra Pula - prehrane, smještaja i zapošljavanja, usmjerene su na kontinuirano doprinošenje razvoju studentskog standarda, a samim time i šire akademske zajednice.

Ravnateljica: Sanda Rojnić Sinković

 

 

``