2. Akademija otvorenih podataka za mlade

Objavljeno: 27. kolovoza 2016.
 2. Akademija otvorenih podataka za mlade

Drugu godinu za redom Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja će se  održati od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje. 

Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima  od 15 do 30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke). Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

30 mladih stučnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južne Afrike, Kosova Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva imat će priliku učiti o uporabi informacija lokalnih jedinica, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te se družiti i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa. Stručnjaci u području otvorenih podataka će polaznicima pružiti niz korisnih i zanimljivih predavanja, radionica i rasprava, u namjeri da mladi, u timovima i uz pomoć mentora, naučeno primijene u praksi.

Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine.

Više o samom projektu potražite na sljedećoj poveznici:

http://academy.codeforcroatia.org/