12. travnja 2024.
NOVOSTI

Otvorena izložba Dejane Gott ''Odsjaji''

Otvorena izložba Dejane Gott ''Odsjaji''

U galeriji Studentski otvorena je izložba slika diplomirane slikarice Dejane Gott koja se pred brojnim uzvanicima prvi put predstavila u Puli, ciklusom radova Odsjaji. Sinoćnje otvorenje  izložbe bilo je po mnogočemu posebno. Naime, galerija Studentski kroz proteklih je šest godina izlaganja, predstavljanja mladih autora na početku svojih karijera do već renomiranih umjetnika, došla do svoje jubilarne 20. izložbe. Autorici Gott ovo je prvo izlaganje nakon 25 godina. Zadovoljstvo postignutim nisu krile ni ravnateljica SC-a Sanda Rojnić Sinković i moderatorica prof. Sanja Simeunović Bajec, koje od prvoga dana srdačno ugošćuju umjetnike u prostoru koji je postao prava mala oaza umjetnosti.

U razgovoru s autoricom doznali smo kako joj je inspiracija bila čista tehnika, odnosno spajanje onoga što se u slikarstvu inače ne događa, a to je metalni sjaj koji je primarno vezan uz dizajn.  Meni je bilo intrigantno proučiti tu tehniku tako da u principu i nisam imala neku posebnu inspiraciju. Poslije sam utvrdila da je Victor Vasarely 1934. imao grafičku studiju koja podsjeća na jednu od mojih slika – što potvrđuje onu da umjetnik nije uvijek u potpunosti originalan nego iz njega izlazi sve ono što je naučio, vidio itd.

Posebnu pozornost svakako plijeni slika Middle za koju autorica kaže da je ona i početak i kraj budući da je nju prvu naslikala. Slika je na početku bila prazna i konstantno, kroz cijeli proces izrade i drugih slika, mi je bila ''prazna''. Na kraju dodaci na slici zapravo su jedan iskorak iz mog osobnog komfora, a imam osjećaj da sam se, na neki način dotakla i stripa jer trnje na slici je nekako na stripovski način naslikano i to je možda neka slika koja je meni osobno ključna za ovu izložbu kao početak i kao kraj.

Dejana Gott je 1998. godine diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti Beograd, dobitnica je raznih nagrada iz područja slikarstva, članica je ULUS-a i HDLU Istre, a od 2000-ih živi i kao nastavnica u umjetničkim školama radi u Istri.

Izložba se u galeriji Studentski, Preradovićeva 9, može pogledati do sredine lipnja, svakodnevno do 22 sata.

Galerija fotografija