01. prosinca 2023.
NOVOSTI

Otvorena izložba Roberte Mikelić

Otvorena izložba Roberte Mikelić

Jučer je u galeriji Studentski otvorena prva samostalna izložba skulptura mlade pulske umjetnice Roberte Mikelić. Mlada se umjetnica pred obitelji, prijateljima i uzvanicima prvi puta predstavila svojim ciklusom radova prigodnog naziva " Zagrljaj".

Ciklus radova nastao u prirodnim materijalima terakoti autorica je izradila kroz proces izrade keramike, od oblikovanja u glini do pečenja, te glaziranja. Blago zaobljeni i obavijeni oblici u doticanju najviše naglašavaju osjećaj bliskosti koji je autorici neizmjerno važan. Jednostavne forme pune plastike s blagim ispupčenjima obavijaju prostor i dominiraju u svojoj punoći, a glatkoća teksture prepušta gledatelju da sam, osluškujući kontakt, osjeti kompatibilnost i jedinstvo među spojenim oblicima.

Inače mlada umjetnica, rođena Štinjanka, magistrirala je 2019. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno radi kao kipar/restaurator na kulturnim dobrima RH u Zagrebu. U kratkom razgovoru s mladom umjetnicom, autorica je izložbu opisala na sljedeći način: Izložba je jako jednostavno nastala. Imala sam veliku potrebu pokazati ljubav i bliskost prema ljudima pogotovo prema obitelji pa iz toga tema zagrljaj, a glina kao materijal bio je idealan za tako brzo ispoljavanje svih emocija. Poslije sam se malo zaigrala s bojama i glazurama tako da je ''ispalo'' dosta šareno što zapravo ide uz zagrljaj jer je svaki drugačiji, poseban na svoj način.

Izložbu su pred velikim brojem posjetitelja predstavile moderatorica Sanja Simeunović Bajec i ravnateljica SC Pula Sanda Sinković Rojnić. Osamnaesta je to po redu izložba u galeriji Studentski koja mladim umjetnicima, na početku umjetničke karijere, nudi prostor za izražavanje, a sama izložba ostaje otvorena do veljače 2024.

Galerija fotografija