07. studenoga 2023.
NOVOSTI

Brazliski dani na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli

Brazliski dani na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli

Jedanaesto izdanje Brazilskih dana u Puli posvećeno je važnoj tematici - mladima kao glavnim akterima u svijetu koji se nalazi u klimatskoj krizi na globalnoj razini. Navedeno nas vodi i do tematike zelenog i održivosti kojom se bavi intenzivno velik broj ljudi baš u Brazilu.

U želji da se iskoriste razne mogućnosti i kritički osvijesti uloga tehnologije i dizajna u budućnosti, ovogodišnje izdanje donosi novosti po tom pitanju u nizu aktivnosti: izlaganja, radionica, predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli - Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković“ i Filozofskom fakultetu, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula i Gimnaziji Pula. Program će obogatiti i izložba o Amazoni autora Olega Maštruka na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković“ te Revija brazilskog filma u Kinu Valli s trima zanimljivim naslovima.

Brazilski dani započinju u utorak, 7. studenoga 2023. godine radionicom Erica Lovrića, profesora jezika, dizajnera, projektnog menadžera i umjetnika, potomka hrvatskih iseljenika u Brazilu, koju će održati za učenike u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula na temu Nove tehnologije kao pogon novih primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Službeno otvorenje manifestacije 11. Brazilski dani u Puli održat će se istoga dana u 11,00 sati na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković“ u dvorani Pula. Nakon pozdravnih govora, izlaganje o različitim mogućnostima povezivanja Brazila i Hrvatske u kulturi i turizmu održat će Solange Benites Juvella, unuka hrvatskih iseljenika, povratnica u Hrvatsku i predsjednica Komore za trgovinu, istraživanje i poslovanje Brazil-Hrvatska (BRACRO). U predvorju FET-a zatim slijedi otvorenje izložbe Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom autora Olega Maštruka pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Brazila u Republici Hrvatskoj. Prvi dan zaokružit će projekcija glazbenog dokumentarca Miucha: Glas Bossa nove u Kinu Valli.

Drugoga dana, u srijedu, 8. studenoga jezičnu radionicu za učenike Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici vodit će jedan od organizatora Brazilskih dana u Puli i Puljanin s brazilskom adresom dr. sc. Milan Puh. Na Filozofskom fakultetu Milan Puh i Eric Lovrić, autori prvog udžbenika za učenje hrvatskoga jezika za govornike brazilskog portugalskog Hrvatski za sve, održat će predavanje o Novim tehnologijama i dizajnu u poučavanju stranih i nasljednih jezika. Revija brazilskih filmova u Kinu Valli nastavlja se projekcijom brazilske komične drame Voljeni.

U četvrtak, 9. studenoga, ujedno i posljednjeg dana manifestacije, održat će se radionica koju će voditi Eric Lovrić. Na radionici Kreiranje kulturno-turističkog imidža Pule kroz animaciju i nove tehnologije u dijalogu s pulskim gimnazijalcima kreirat će zajednički prijedlog kulturno-turističkog imidža Pule. U popodnevnim satima u Kinu Valli slijedi projekcija sinkroniziranog animiranog filma Ainbo – Dobri duh Amazonije u kojemu mogu uživati i najmlađi. Ovogodišnje Brazilske dane u Puli zaključit će predavanje o Iskustvu putovanja kroz Brazil, upoznavanje kultura i krajolika dr. sc. Marijete Rajković Iveta, etnologinje, kulturne antropologinje i izvanredne profesorice Filozofskoga fakulteta Zagrebu koje će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Brazilske dane u Puli organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Pula u suradnji s dr. sc. Milanom Puhom, Veleposlanstvom Brazila u RH i Kinom Valli, a ove godine kao partneri pridružuju se i Sveučilišna knjižnica u Puli, Filozofski fakultet u Puli i Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Gimnazija Pula. Financijsku podršku održavanju Brazilskih dana u Puli dali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Pula.

Galerija fotografija