15. rujna 2023.
NOVOSTI

Otvorena izložba mlade pulske umjetnice Vanne Janković

Otvorena izložba mlade pulske umjetnice Vanne Janković

U galeriji Studentski jučer, 14.9.2023., je otvorena izložba fotografija mlade pulske umjetnice Vanne Janković. Vanna se prvi puta samostalno, pred obitelji, prijateljima i uzvanicima prvi puta, predstavila svojim ciklusom radova pod nazivom " K о н е к ц и ј а".

Ciklus " K о н е к ц и ј а" emotivno prikazuje tugu i ljubav za onom koje više nema. Slojevi glet mase te gusti impasto namazi sugeriraju bol koju dodatno naglašava bojama: crvenom koja priziva život i ljubav te crnom koja sugerira tugu i dostojanstvo. Dominiraju ispupčene teksture te reljefnost pa se čini kako se slike svojim ispupčenjima odvajaju od podloge.  Slike odišu težinom nanosa koji kao da želi iskočiti i zaustaviti vrijeme. Težina koja je istovremeno i snaga tih radova grupira se kao nakupina zemlje. Za pretpostaviti je da će Vannino daljnje stvaranje biti vezano za njena emotivna stanja te će tako ono postati svojevrsni dnevnik njenog osobnog i likovnog rasta.

Inače mlada umjetnica, rođena 6. siječnja 2000. u Puli, studentica je druge godine diplomskog studija Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a prije dolaska na Akademiju pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, odsjek slikarstvo. Dolaskom na akademiju dublje istražuje svoje slikarsko izražavanje kroz razne pravce i materijale velikih formata, apstrakcije i materijala kao što je staklo. Sudjelovala je na raznim umjetničkim projektima i suradnjama, a nakon preddiplomskog studija Likovne pedagogije, slikarskom bazom odlazi na diplomski studij kiparstva kako bi što bolje istražila mogućnosti njezinog stvaralaštva.

U kratkom razgovoru s mladom umjetnicom, autorica je izložbu opisala na sljedeći način: Naziv Konekcija dan je zbog toga što govori o gubitku nekoga ili nečega što je nama bitno i mislim da svatko doživljava taj gubitak isto. Iako smo svi različiti ipak imamo iste emocije i na taj sam način, kroz umjetnost, htjela ispoljiti sve to što sam izgubila budući da sam u životu izgubila meni dvije jako bitne i drage osobe te je na kraju dana ova izložba svojevsni hommage njima. Promatrač može doživjeti tu istu emociju koju sam ja osjećala u tom istom trenutku kad sam ih radila – zaključila je Vanna.

Izložbu su pred velikim brojem posjetitelja predstavile moderatorica Sanja Simeunović Bajec i voditeljica Studentskog doma Pula Josipa Torbarina Pola. Sedamnaesta je to po redu izložba u galeriji Studentski koja mladim umjetnicima, na početku umjetničke karijere, nudi prostor za izražavanje, a sama izložba ostaje otvorena naredna dva mjeseca.

Galerija fotografija