11. rujna 2023.
NOVOSTI

Poziv na izložbu slika studentice Vanne Janković - 14. rujna

Poziv na izložbu slika studentice Vanne Janković - 14. rujna

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika pod nazivom  " K о н е к ц и ј а " studentice diplomskg studija Likovne pedagogije, Vanne  Janković, koja će se održati u četvrtak, 14. rujna, u galeriji Studentski (Preradovićeva 9) s početkom u 19 sati.

Vanna Janković rođena je 6. siječnja 2000. u Puli, studentica je druge godine diplomskog studija Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, odsjek slikarstvo. Nadalje, dolaskom na akademiju dublje istražuje svoje slikarsko izražavanje kroz razne pravce i materijale velikih formata, apstrakcije i materijala kao što je staklo. Sudjelovala je na raznim umjetničkim projektima i suradnjama poput Erasmus+ (Graz, Austrija), Međunarodni studentski kamp Terra (Kikinda, Srbija), Projekt “Teorija i praksa” (Rijeka, Hrvatska), Sajam studentskih radova u Galeriji SKC (Rijeka,Hrvatska), Art forest Festival (Varaždin,Hrvatska). Nakon preddiplomskog studija Likovne pedagogije, slikarskom bazom odlazi na diplomski studij kiparstva kako bi što bolje istražila mogućnosti njezinog stvaralaštva u čemu i uspjeva.

O izložbi:

Mlada autorica Vanna Janković po prvi se put  predstavlja u galeriji Studentskog centra svojim ciklusom radova pod nazivom " K о н е к ц и ј а". Ciklus emotivno prikazuje tugu i ljubav za onom koje više nema. Slojevi glet mase te gusti impasto namazi sugeriraju bol koju dodatno naglašava bojama: crvenom koja priziva život i ljubav te crnom koja sugerira tugu i dostojanstvo. Dominiraju ispupčene teksture te reljefnost pa se čini kako se slike svojim ispupčenjima odvajaju od podloge.Slike odišu težinom nanosa koji kao da želi iskočiti i zaustaviti vrijeme. Težina koja je istovremeno i snaga tih radova grupira se kao nakupina zemlje. Za pretpostaviti je da će Vannino daljnje stvaranje biti vezano za njena emotivna stanja te će tako ono postati svojevrsni dnevnik njenog osobnog i likovnog rasta.

Hoćemo li nakon gustih i teških nanosa primijetiti i čistu liniju kao prizivateljicu  nastavljajućeg života, a koja se nazire u zadnjem radu u kojem prevladavaju toplije boje, ostaje za vidjeti, a mi ju očekujemo s nestrpljenjem.

 

Veselimo se druženju!

Studentski centar Pula