16. lipnja 2023.
NOVOSTI

„Die große Schöne“ (Velika ljepota) Roberte Weissman Nagy u galeriji Studentski

„Die große Schöne“ (Velika ljepota) Roberte Weissman Nagy u galeriji Studentski

U galeriji Studentski otvorena je izložba fotografija akademske umjetnice Roberte Weissman Nagy pod nazivom „Die große Schöne“ (Velika ljepota) na temu brodogradilišta Uljanik. Autorica je za izložbu u Studentskom centru odabrala 78 fotografija malih formata izloženih u stilski izdvojenim cjelinama, većinom u boji, koje nisu dokumentarne već obrađene u postprodukciji.

Ideja o izložbi fotografija na temu pulskog Uljanika postoji odavno, još prije pandemije koronavirusa, ali je tek u ožujku ove godine realizirana, odnosno dokumentirana.

„Prosječno, ljudi imaju 6500 misli na dan, a ja ih imam toliko u jednome satu, pa zamislite kako mi je. Odrasla sam s druge strane Uljanikovog zida, u zgradi čiji su stanovnici mahom bili djelatnici brodogradilišta, izuzev moje obitelji. Slike su plod znatiželje koja propituje sociološki aspekt samog Uljanika, a boravkom s druge strane zida zabilježila sam šestotinjak fotografija. Svaki posjet, tijekom dva mjeseca periodično i uz pratnju, za mene je bio vrlo emotivan i inspirativan.

Konačno sam dobila priliku uči u taj prostor, kao Alisa u zemlji čudesa, fascinirana prostorom koji je možda više nego ikada, sada u najtežoj situaciji koja je nejasna, nejasan je pravac svega skupa, ostavljajući dojam da je i grad oko Uljanika u sličnoj, ako ne i istoj priči. U cijeloj toj priči postoji jedna ljepota, velika ljepota, koju su ostavili vrhunski majstori zanata i arhitekti došavši raditi prije mnogo godina, a to je poezija u metalu i svemu čega su se dotakli“, riječi su kojima je autorica otvorila izložbu.


Izložbu su pred velikim brojem posjetitelja predstavile moderatorica Sanja Simeunović Bajec i ravnateljica Studentskog centra Pula Sanda Rojnić Sinković. Šesnaesta je to po redu izložba u galeriji Studentski koja osim mladih umjetnika koji su na pragu umjetničke karijere nudi prostor i eminentnim umjetnicima kao što je Roberta Weissman Nagy.

Galerija fotografija