21. prosinca 2022.
NOVOSTI

Poetsko-glazbeni recital protekao je u blagdanskom ozračju

Poetsko-glazbeni recital protekao je u blagdanskom ozračju

20. prosinca održan je poetsko-glazbeni recital u organizaciji katedre za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 
 

Pred prepunom Dvoranom Slavka Zlatića i uz svjetleće novogodišnje lampice, u 12.30 sati započeo je poetsko-glazbeni recital koju je organizirala dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Publiku je na početku pozdravila prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić te uputila tople riječi podrške događanjima u kojima aktivno sudjeluju studenti i pokazuju svoju kreativnost, a javni ih nastup jača i za posao kojim će se baviti. Pozdravne riječi uputila je organizatorica, dr. sc. Irena Mikulaco koja je napomenula da večeri poezije organizira već 12 godina bez prekida, a u vrijeme pandemije, večeri poezije organizirala je na daljinu, preko ZOOM-a, uvijek uz veliki odaziv (u prosincu 2021. bilo je čak 70 sudionika) i večeri poezije bile su  međunarodne.

Na događanju "U podne s poezijom" mogli su se čuti hrvatski (Ujević, Kos, Tadijanović, Šimić, Kišević, Dragojević, Vidrić i dr.) i strani autori (Jesenjin, Blok, Simonov, Hesse i dr.), na hrvatskom, ruskom, engleskom, srpskom i talijanskom jeziku. Osim toga posebna je pažnja posvećena našim pulskim autorima i profesorima Filozofskoga fakulteta te su studenti čitali pjesme Igora Grbića, ali i pjesme onih koji su nas nedavno napustili, profesora Gorana Filipija i Stjepana Vukušića te je namjera organizatora bila da i oni na ovaj način ne ostanu zaboravljeni. Pjesme su interpretirali profesori Filozofskog fakulteta Igor Grbić (vlastite pjesme), Daniel Mikulaco, Krešimir Vunić i Irena Mikulaco, studenti i studentice preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Karla Pajković, Vita Rovis, Marija Šerić, Luka Lučić, Lucija Kezele, Valentina Grubešić, Marija Pavić, Noela Alić, Ingrid Osman, Valentina Perić Turčinović, Azra Tokić, Paola Brezac, Laura Krajcar, Martina Kurelić, Ana-Maria Oreški). To su uglavnom bili studenti i studentice koje slušaju kolegije kod dr. sc. Irene Mikulaco te im je interpretacija pjesama i javni nastup jedna od obveza, ali rado su se uključili i ostali studenti ne samo s Filozofskog fakulteta već i s FET-a i MA u Puli.

U glazbenom dijelu programa sudjelovale su studentice Muzičke akademije u Puli koje uče ruski jezik na katedri za strane jezike na Filozofskom fakultetu u Puli. Sopranistice Mirta Topalušić i Gabriela Mijatović otpjevale su M. Glinku, a Irina Subašić je izvela S. Rahmanjinova, a sve uz klavirsku pratnju Ire Ačimović. Na kraju poetsko-glazbenog recitala studentica MA Martina Kurelić izvela je skladbu hrvatskoga autora, Božidara Kunca, "Maštanje o sreći", s kojom je prigodno i završio recital.

Svojim dolaskom dali su podršku dekan Muzičke akademije u Puli, prof. art. Dražen Košmerl, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Marko Ljubešić, pročelnica Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli, doc. dr. sc. Marlena Plavišić te voditeljica studija Dizajna i vizualne komunikacije, doc. art. Breza Žižović.