01. prosinca 2022.
NOVOSTI

Otvorena izložba Lare Šebelja

Otvorena izložba Lare Šebelja

Večeras je u galeriji Studentski otvorena prva samostalna izložba mlade pulske umjetnice Lare Šebelja koja svoje oduševljenje brojem uzvanika i podrškom nije mogla sakriti.

Tom nam je prilikom ispričala nastanak tri teme izložene u galeriji te video uradak koji je nastao kao odgovor na kritiku njezinog djela. Svaki njezin rad izložen u ovoj galeriji je otisak matrice na papir.

- Ovo su tri teme prikazane putem medija i grafike. Prva tema su ritmovi, a radovi su nastali dok sam slušala razne zvukove i razgovore među ljudima te radila razne skice. Bila sam medijator između tih zvukova oko mene i crteža, isto kao što je grafika bila medijator za prikazati rad. Tema drugog rada su ribe, a nastale su u kompoziciji, a na to je utjecala moji najbliži koji su ribari pa su tako ribe i more uvijek bili dio mene. Treći rad zove se 'Izgaram' i nastao je otiskivanjem ljepenke, kazala nam je Lara.

Rad 'Izgaram' povezan je i s video uratkom kojeg je Lara također prikazala na otvorenju izložbe.

- Radi se o performansu paljenja crteža za kojeg mi je rečeno da nije smišljen za medij grafike i da na taj način nije dovoljno kvalitetan te da bi ga se trebalo, baciti, zabraniti očima i spaliti. I ja sam to doslovno odlučila napraviti. Spalila sam rad na ljepenci koja je kasnije poslužila za otisnuti taj rad, ispričala nam je Lara.

Sanja Simeunović Bajec, nekadašnja Larina profesorica, kazala nam je da je Larian grafika izrazito zrela za tako mladu autoricu.

- Cilj ovih izložbi je predstaviti mlade koji su nastavili raditi i dalje. Njezini su radovi vrlo zreli i intimni, a istodobno jako snažni. Prerano je sada govoriti kakav će biti njezin smjer jer joj je ovo tek prva izložba, ali vjerujem da će se okušati i u drugim medijima, zaključila je.

Galerija fotografija