17. studenoga 2022.
NOVOSTI

Međunarodni dan studenata

Međunarodni dan studenata

Danas se obilježava Međunarodni dan studenata, a datum 17. studenog odabran je zbog događaja koji su se odvijali u Pragu tijekom Drugog svjetskog rata. Naime, devet studenata pogubljeno je bez suđenja u koncentracijskim logorima 17. studenog 1939. Prvo obilježavanje održano je 1941. u Međunarodnom studentskom vijeću u Londonu.

Tijekom 1941. nastojalo se uvjeriti studente drugih naroda da priznaju 17. studeni kao dan obilježavanja, slavljenja i poticanja otpora protiv nacista i borbe za slobodu i demokraciju u svim narodima. Četrnaest zemalja se na kraju složilo i potpisalo sljedeći proglas:

     "Mi, studenti Velike Britanije i njezinih teritorija i Indije, Sjeverne i Južne Amerike, SSSR-a, Belgije, Čehoslovačke, Francuske, Grčke, Kine, Nizozemske, Norveške, Poljske, Jugoslavije i svih slobodnih naroda, odajemo počast i spomen na mučene i pogubljene studenti koji su prvi digli svoj glas za odbacivanje nacističkog ugnjetavanja i osudu okupacije 1939. godine, proglašavaju 17. studenog Međunarodnim danom studenata."

Devet studenata i profesora pogubljenih 17. studenog u Pragu bili su:
 
Josef Matoušek (povjesničar i izv. prof.; sudjelovao u organizaciji Opletalova sprovoda)
 
Jaroslav Klíma (student prava; predsjednik Nacionalne udruge čeških studenata u Bohemiji i Moravskoj, zatražio je oslobađanje studenata koje je Gestapo uhitio tijekom Opletalova sprovoda)
 
Jan Weinert (student bohemistike i germanistike; tražio puštanje studenata koje je Gestapo uhitio tijekom Opletalova sprovoda)
 
Josef Adamec (student prava; tajnik Nacionalne udruge čeških studenata u Bohemiji i Moravskoj)
 
Jan Černý (student medicine; tražio puštanje studenata koje je Gestapo uhitio tijekom Opletalova sprovoda)
 
Marek Frauwirth (student ekonomije; kao djelatnik slovačke ambasade u Pragu izdavao je lažne putovnice Židovima koji su pokušavali pobjeći pred nacistima)
 
Bedřich Koula (student prava; tajnik Udruge čeških studenata u Češkoj)
 
Václav Šafránek (student arhitekture; zapisničar Nacionalne udruge čeških studenata u Češkoj i Moravskoj)
 
František Skorkovský (student prava; direktor odbora Confédération Internationale des Étudiants, predsjednik inozemnog odjela Nacionalne udruge čeških studenata u Bohemiji i Moravskoj)