04. studenoga 2022.
NOVOSTI

Prikupljanje podataka za znanstvenu studiju: Volite li razgovarati o književnosti?

Prikupljanje podataka za znanstvenu studiju: Volite li razgovarati o književnosti?

U prostoru Sveučilišne knjižnice u Puli imate priliku učiniti upravo to i pritom pomoći u prikupljanju podataka za znanstvenu studiju o hrvatskim neprofesionalnim čitateljima. Dakle, ako vam u opisu posla nije da čitate književne tekstove, istraživači s projekta PoKUS bili bi zahvalni kada biste izdvojili oko pola sata svojega vremena da u razgovoru s njima kažete kako pamtite neke knjige koje ste pročitali. Ukoliko želite znati više, pročitajte informativno pismo u nastavku i javite se knjižničarima da Vas upute na kontakt istraživača.

Termini za intervjue bit će od ponedjeljka (7. XI.) do srijede (9. XI.) između 9 i 12 te 13 i 18 sati, a u četvrtak od 9 do 11 sati (iznimno i izvan tih termina, osobno ili preko interneta).


INFORMATIVNO PISMO

Istraživački projekt „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici” odvija se s ciljem utvrđivanja kako neprofesionalni čitatelji pamte književnost u hrvatskoj svakodnevici. Istraživanje se provodi na uzorku od 1000 ispitanika. Zasniva se na polustrukturiranim intervjuima s ispitanicima u njihovom svakodnevnom čitateljskom okruženju. Od ispitanika se očekuje da odgova raju na pitanja o značenjima pojedinih književnih djela, sjećanju na pročitane tekstove i okolnostima čitanja. Intervju traje oko pola sata, ovisno o duljini odgovora ispitanika. Od ispitanika se očekuje da navedu iduće osobne podatke: spol, (okvirnu) dob, prebivalište, stupanj obrazovanja i mjesto obrazovanja. Svi podaci o ispitanicima su anonimni. Sve audio snimke nastale u sklopu istraživanja bit će dostupne samo istraživačkome timu, služit će isključivo za anonimnu izradu i provjeru transkripata te će biti izbrisane kada istraživanje bude dovršeno (2026. godine). Transkripti i podaci postat će dio anonimne baze podataka koja će na zahtjev biti dostupna drugim istraživačima za potencijalne projekte koji bi se bavili stvarnim čitateljima. Svi podaci dobiveni u sklopu istraživanja koristit će se isključivo u istraživačke svrhe. Podaci dobiveni od ispitanika mimo snimljenih intervjua neće se koristiti u istraživanju. Ispitanik može odustati od sudjelovanja u svakom trenutku prije, tijekom ili nakon intervjua, sve do završetka istraživanja. Dodatne informacije o projektu ispitanici mogu dobiti na njegovoj internetskoj stranici (https://pokus.ffzg.unizg.hr/).