03. listopada 2022.
NOVOSTI

(FOTO) Studenti povijesti održali dvodnevnu konferenciju u Puli

(FOTO) Studenti povijesti održali dvodnevnu konferenciju u Puli

Piše: Matea Čelebija

Marljivi pulski studenti s Odsjeka za povijest još jednom su pokazali da se njihov Klub studenata povijesti ISHA iznimno dobro snalazi u organizaciji većih projekata. Naime, u petak i subotu održali su regionalnu konferenciju "Jadranski susreti studenata povijesti".

- Oživljenje je to Jadranskih susreta koji su se održavali između 2006. i 2008. godine u Puli, Rijeci i Splitu, a kojima je cilj bilo okupljanje studenata povijesti sa sveučilišta s hrvatskog dijela Jadrana. Ovi novi susreti zamišljeni su šire, pa su organizatori uputili poziv svim studentskim udruženjima iz povijesti u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kaže Zlatko Nikolić, predsjednik Kluba studenata ISHA Pula.

Tako su ugostili studente iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Beograda, Splita, Zadra, Niša i Kopra koji su nam u nekoliko navrata kazali da su jako zadovoljni organizacijom, izlaganjima i atmosferom te dobrodošlicom koju su im priredili studenti s našeg Sveučilišta. 

Organizatori su susrete podijelili u tri radionice s obzirom na povijesno razdoblje, a tema je bila zadana kombinacijom pojmova: Medicina i religija ili Politika i umjetnost kroz povijest.

- Studenti su predstavili svoje radove te doprinijeli pregrštom zanimljivih tema nakon kojih je provedena zanimljiva rasprava, a uoči svake radionice organizirano i keynote predavanje od strane profesora doktora znanosti s odsjeka za povijest i arheologiju Filozofskog fakulteta u Puli, kazao je Nikolić. 

Davor Bulić održao je predavanje na temu "Medicina starog vijeka između religije i znanosti", a Ivan Jurković ma temu "Frankapanska sjedišta Senj i Modruš s Tržangradom na slikama Jana van Scorela" te gost koleoga pvjesničar Nemanje Stokrpa na temu "Rokenrol i ratovi u bivšoj Jugoslaviji 1991–1995.", koji je akademsku titulu magistra stekao na Univerzitetu u Beogradu.

Nikolić je istaknuo da je, osim radionica, u sklopu Susreta organiziran i obilazak po starom gradu Puli gdje su obišli najpoznatije lokalitete i kulturne znamenitosti, a posjetili su i Povijesni i pomorski muzej Istre. 

Naglasio je i da je iznimno zadovoljan proteklom konferencijom:

- Napravili smo kao organizatori velik napor da Susreti budu provedeni bez greške i uz pregršt sadržaja, na što su nam prijavljeni kolege i gosti vratili velikim brojem i širokim spektrom tema te izlaganjima kroz koja se vidjelo njihovo zavidno znanje, ali i dobra priprema za izlaganje. Na kraju možemo samo izraziti zadovoljstvo odrađenim poslom, a vjerujem da su svim gostima na konferenciji, grad i naše Sveučilište ostali u pozitivnom pamćenju, zaključio je.   

Susreti su financirani sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Puli.

 

Galerija fotografija