29. rujna 2022.
NOVOSTI

U studentskom domu održano predavanje "Povijest bolnice na brdu sv. Mihovila"

U studentskom domu održano predavanje "Povijest bolnice na brdu sv. Mihovila"

U toploj atmosferi među okupljenim mještanima Mjesnog odbora Gregovica, ugledni pulski doktor Ivica Pavičić Donkić sinoć je održao dojmljivo predavanje o povijesti bolnica na Tvrđavi sv. Mihovila, izgrađenoj u 19. stoljeću.

Podsjetimo, upravo se jučer obilježavao i Dan sv. Mihovila, zaštitnika policajaca, vojnika, padobranaca i - radiologa.

Doktor Pavičić Donkić tako je kroz nešto više o sat vremena prepričao niz anegdota i zanimljivosti prožetih kroz povijest stvaranja ove bolnice. Ovo je brdo, naime, bilo naseljeno još od vremena Histra, gdje su i nastali prvi počeci zdravstva u Istri. Jedna od zanimljivosti koju je doktor iznio je i da Dante u svom "Paklu" spominje upravo brdo sv. Mihovila.

Nepovoljna zdravstvena situacija u južnoj Istri uzrokovana epidemijama kuge, malarije i naposljetku velikim boginjama, nagnala je austrijske vlasti da otvore još jedan kompleks od osam bolničkih paviljona upravo na tom mjestu pa je bolnica otvorena početkom listopada 1986, nakon svega dvije godien građenja. U njenoj nekadašnjoj centralnoj zgradi danas se nalazi pulski Rektorat.

Pulska je bolnica do današnjeg izgleda, koji je jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, prošla dugu povijest pa je stoga poželjno s vremena na vrijeme te povijesti se i prisjetiti, a ponajviše iz aspekta ljudi koju su u njenoj izgradnji i radu sudjelovali. Jer kako je sinoć kazao doktor: "Teško je govoriti o bolnici, a da se spomene samo zgrade, potrebno je spomenuti i ljude."

------------------------------------------------------

Organizatori predavanja bili su Grad Pula-Pola, Istarsko povijesno društvo, Studentski centar Pula i Mjesni odbor Gregovica.