02. kolovoza 2022.
NOVOSTI

Završena međunarodna ljetna škola Bright: sudionici kroz dva tjedna učili o biomedicini

Završena međunarodna ljetna škola Bright: sudionici kroz dva tjedna učili o biomedicini

U Puli se u protekla dva tjedna odvijala eminentna međunarodna škola iz područja biomedicine. Privukla je velik broj sudionika iz 15-ak zemalja, a među njima su bili istaknuti profesori i znanstvenici iz Rumunjske, Poljske, Slovačke…

90 posto sudionika ove škole došlo je sa stranih Sveučilišta. Radionice su bile fokusirane na rješavanje problema u području biomedicine uz pomoć novih tehnologija.

Sve se odvijalo u sklopu projekta Bright te istoimene ljetne škole koja je danas zatvorena prijemom sudionika u Gradskoj palači.

70 sudionika iz 15 zemalja svijeta

Svoje dojmove o projektu podijelio je Sven Maričić, voditelj projekta i izvanredni profesor na pulskom Sveučilištu, istaknuvši:

„Projekt Bright, u sklopu kojeg se održala velika međunarodna ljetna škola, djeluje u području 3D modeliranja za biomedicinska pomagala. Prvenstveno se to odnosilo na zaštitu medicinskih djelatnika.

Ono što je važno da smo ove godine na pulskom Sveučilištu, zajedno s našim partnerima, Gradom Pulom, Istarskom županijom, IDA-om, Fratarskim otokom i Crvenim križom, ugostili 70-ak sudionika iz 15 zemalja.

Sudionici su puna dva tjedna na više lokacija imali različite aktivnosti: predavanja, obišli smo laboratorije, posjetili Tehnički i Medicinski fakultet te sudjelovali u nastavno-istraživačkom procesu na domicilnom Sveučilištu." – istaknuo je voditelj projekta.

Kombinacija teorije i prakse

Studenti su prošli teorijski i praktični zadatak, pismeni ispit, a na samom kraju ljetne škole održala se svečana ceremonija zatvaranja. Radionice su bile fokusirane na rješavanje problema u području biomedicine uz pomoć novih tehnologija.

Studenti su izrađivali svoje 3D modele

Voditelj projekta je istaknuo da je dodana vrijednost međunarodnoj ljetnoj školi 3D tehnologija jest da su studenti imali priliku sudjelovati direktno u laboratorijskom radu te da su im na raspolaganju bili 3D pisači koji se inače koriste u nastavi.

„Svatko od njih mogao je raditi svoj model, a neki od njih biti će predstavljeni kroz različite aktivnosti koje planiramo najesen nakon godišnjih odmora.

Kako bi se sudionici upoznali s novom opremom posjetili smo nekoliko lokacija: prva je bila Centar za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta, gdje smo se vidjeli kako funkcionira njihova oprema te čuli par riječi o njihovom projektu koji se odvija unutar Hadriaticum DATA HUB (HATCH) programa INTERREG HR-IT CBC V-A 2014-2020.

Polaznici ljetne škole u posjeti Centru za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta

Polaznici ljetne škole: studenti, profesori i znanstvenici sa stranih Sveučilišta

Imali smo posjetu i biokemijskom laboratoriju Opće bolnice u Puli uz podršku Maura Štifanića i dozvolu ravnateljice Hrstić. Također, dio aktivnosti odvio se na Fratarskom otoku uz podršku Crvenog križa i Jasne Vekić odnosno direktora otoka Nebojše Nikolića“ – nadodao je voditelj projekta Sven Maričić.

Kvaliteta rada na svjetskoj razini

Za kraj je poznati profesor istaknuo da su dobili priznanje sudionika da je ono što rade na pulskom Sveučilištu, iz područja biomedicine, na svjetskoj razini. Ističe da su to potvrdili renomirani profesori i nagrađivani znanstvenici koji su bili oduševljeni prijemom, načinom rada i našim rezultatima sa studentima.

„Pula je kroz projekt dobila 70-ak brend ambasadora, kako grada tako i našeg Sveučilišta“ – nadodao je za kraj profesor Maričić.

Erasmus projekt

Projekt Bright odvija se od 31. ožujka 2021. do 28. veljače 2023. godine. Ukupna vrijednost je 187.480 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije.