18. srpnja 2022.
NOVOSTI

Prva magistra na Studiju japanologije

Prva magistra na Studiju japanologije

Nakon sedam godina od osnutka studija japanologije na Odsjeku za azijske studije na Filozofskome fakultetu u Puli studentica Melani Matika obranila je 14. srpnja 2022. prvi diplomski rad iz japanologije na Sveučilištu u Puli te stekla zvanje magistre japanologije i edukacije japanskoga jezika, čime je i prva koja je to zvanje stekla u Republici Hrvatskoj. Studij japanologije u Puli jedini je akreditirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studij u Republici Hrvatskoj.

Rad pod naslovom „Razvoj predmetnog kurikuluma japanskog jezika“ Melani Matika pisala je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Irene Srdanović te sumentorstvom izv. prof. dr. sc. Marine Diković. Uz mentorice članice su povjerenstva za obranu rada bile doc. dr. sc. Marlena Plavšić (predsjednica) i lektorica Stefani Silli.

Magistri japanologije mogu komunicirati na japanskome jeziku na višoj razini (C1) u općem, medijskom, stručnom i znanstvenom diskursu te biti prevoditelji u međukulturnoj i poslovnoj komunikaciji u tvrtkama i u turizmu, osmišljavati itinerare, biti suradnici u muzejima, knjižnicama, kulturnim ustanovama, obrazovnim i znanstvenim institucijama, veleposlanstvu Japana i sl. Odabirom nastavničkoga modula osposobljeni su za pedagoški rad, za poučavanja japanskoga kao stranoga jezika u školama, na sveučilištima i u drugim institucijama.