12. srpnja 2022.
NOVOSTI

Predstavljeni upisi na prvu godinu preddiplomskog studija na FET-u

Predstavljeni upisi na prvu godinu preddiplomskog studija na FET-u

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ predstavio je na danas upise u prvu godinu preddiplomskih studija na FET-u.

Uvjeti upisa na preddiplomske sveučilišne studije ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodne upise pa je tako obavezna završena četverogodišnja srednja škola, a vrednovanje obuhvaća uspjeh četverogodišnje srednje škole (max.
300 bodova), rezultate položenih ispita državne mature (predmeti B razine: hrvatski jezik, matematika, strani jezik) (max. 600 bodova) te rezultate natjecanja i drugih dodatnih učeničkih postignuća (max. 100 bodova).

Prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom izv. prof. dr. sc. Dean Sinković izdvojio je referentne datume ljetnog upisnog roka. Prijave studijskih programa započele su u veljači i otvorene su kao i mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa do 18. srpnja. U međuvremenu će maturanti saznati konačne rezultate 18. srpnja, a jučer je objavljena privremena rang-lista za upis na studijske programe. Upisi na studijske programe FET-a provodit će se od 20 do 28. srpnja prema rasporedu i detaljima koji će se objaviti na mrežnim stranicama FET-a, a predviđeno je da budu u online obliku.

Prodekan za znanstveno istraživački rad, prof. dr. sc. Manuel Benazić naglasio je da upisne kvote nisu bitno mijenjanje od prošlogodišnjih, a dostupne su na mrežnim stranicama fakulteta (fet.unipu.hr ) i sveučilišta te u natječaju za upis (Poslovna ekonomija 297, Primijenjena ekonomija 60, Kultura i turizam 105 mjesta).

U planu je da se od nove akademske godine studij Primijenjene ekonomije za studente uz rad izvodi u online obliku (studij na daljinu), a kvota kod ovakvog načina studiranja bila bi 30 studenata. O ovome će naravno, biti još riječi. 

Nedavno su objavljeni i uvjeti upisa na diplomski studij te su započele prijave studijskih programa na diplomskoj razini.

Ključna je internacionalizacija


‘’Internacionalizacija je kao jedan od ključnih generatora razvoja FET-a posljednjih godina omogućila našim studentima i nastavnicima nastavnu mobilnost ali i sudjelovanja u međunarodnim projektima. Studiranje na FET-u ujedno znači da u ukupno pet godina studiranja, studenti mogu putem programa mobilnosti poput Ceepusa i Erasmusa, preko dvije godine provesti studirajući na jednoj od partnerskih institucija širom svijeta, od zemalja unutar EU pa do Brazila, Kanade, Izraela i Armenije, a onda i do sedam mjeseci odraditi Erasmus praksu u jednoj od tvrtki unutar EU-a. Često studenti kombiniraju različite programe, institucije i države pa im mogućnost razmjene pruža vrhunsko međunarodno iskustvo koje ih kasnije čini konkurentnijim na tržištu rada. Takve mogućnosti nije lako ostvariti na ostalim hrvatskim sveučilištima i fakultetima. Broj dolaznih međunarodnih studenata i nastavnika kroz godine sustavno raste pa se tako u narednoj nadolazećoj akademskoj godini očekuje gotovo 80 dolaznih studenata i najmanje 20 dolaznih mobilnosti nastavnika. Njeguje se i razvija i pristup internacionalizacije koji se odnosi na međunarodne stručne projekte koje pulski studenti odrađuju u međunarodnim timovima te uz nadzor mentora s nekoliko institucija. Primjerice već tri godine studenti diplomskog studija FET-a sudjeluju u projektu pod nazivom International Business Practicum (IBP) koji se provodi u suradnju sa Sveučilištem iz Minhena na način da se pred studente postavlja izazov u pogledu kreiranja inovativnih rješenja iz područja turizma i kulture.“

Pulski studenti imaju širok spektar aktivnosti 


Prodekan Sinković istaknuo je i kako se aktivno radi i na odnosima sa gospodarstvom i pripremom studenata za tržište rada. U središtu interesa su praktični nastavni procesi (stručna praksa, stručni projekti, terenska nastava). Studenti FET – a sudjeluju i na natjecanjima, primjerice ove akademske godine na natjecanju iz računovodstva Accounting Battle student Stefano Sinožić osvojio je 4. mjesto, prethodno je FET odnio i prvo mjesto. U sklopu predstavljanja ideja na Digitalnom inovacijskom inkubatoru 2022., 3 tima naših studenata predstavili su svoja inovativna rješenja poduzećima T-com, Jamnica i Ericsson Nikola Tesla, te su ušli među top 6 najboljih studentskih projekata.

Prodekan Benazić istaknuo je da osim mogućnosti prakse, studenti FET–a su tijekom studija uključeni u niz radionica i gostujućih predavanja eminentnih partnera iz gospodarstva poput Infobipa, Rimac automobila, Agencije Bruketa & Žinić, Studia Sonde, CMG-a, AHG-a, Uniline-a i mnogih drugih. Brojne su mogućnosti za studente koji odaberu FET za svoj studij, poput osnivanja vlastitog poduzeća u Studentskom poduzetničkom inkubatoru (SPIN) ili uključivanja u udruge studenata.

Financije i turizam – FINTUR, koja okuplja sadašnje i diplomirane studente smjerova Turizam i Financijski management. „Udruga FINTUR osnovana je od strane studenata s ciljem promicanja znanja i vještina u području financija, računovodstva i turizma stvarajući dodatnu vrijednost i za lokalno okruženje.“ navela je predstavnica udruge, studentica Kelly Jeromela. Zapošljivost studenata nakon završenog studija također je pohvalna, trenutno preko 80% završenih studenata nalazi posao u manje od pola godine nakon završetka studija.

FET je intenzivirao i odnose s bivšim studentima, tzv. Alumnima

Personalizirani pristup u nastavi omogućuje uvid u preferencije studenata, a nastavno osoblje pruža podršku njihovom daljnjem profesionalnom razvoju. Primjer toga je nedavno ostvarena suradanja FET-a sa bivšom studenticom,
„alumnicom“ Ivanom Grabovac koja je za potrebe promotivnih materijala namijenjenih sadašnjim i budućim studentima izradila jedinstveno grafičko rješenje. Ivana Grabovac o suradnji kaže:

„Nakon 5 godina studiranja na FET-u, iznimno mi je drago što ponovno imam mogućnost biti dio priče i što mogu doprinijeti fakultetu stečenim znanjem i vještinama, te što će upravo moj rad predstavljati FET. Ova suradnja za mene ima posebno značenje jer je uloženi trud i rad prepoznat baš od strane profesora. Velika mi je čast raditi na jednom takvom projektu koji je vjetar u leđa za daljnji rast i razvoj.“

FET sa svojim radionicama i programima cjeloživotnog obrazovanja postaje prepoznatljivi centar znanja, a pohvalno je što iste pohađaju ne samo građani Pule i cijele Istarske županije pa i šire, već i studenti. Nedavno je održan niz edukacija na temu financijske pismenosti, a program Priprema i provedba EU projekata bio je zanimljiv ne samo studentima već i značajnom broju zainteresiranih iz šire javnosti. Programi edukacije za turističke vodiče imaju već su tradicionalni, a u pripremi je nekoliko novih programa.

Netom prije konferencije za novinare podijeljene su dekanove nagrade za akademsku godinu 2019/2020 te akademsku godinu 2020/2021, zahvalnice studentima natjecateljima na Accounting Battle natjecanju i Digitalnom inovacijskom inkubatoru, kao zahvalnice studentima smjera Marketinško upravljanje koji su tijekom cijele akademske godine pod mentorstvom nastavnika sa Katedre radili na izvan nastavnim marketinškim i promotivnim aktivnostima Fakulteta, čime su na neki način „živjeli studij“ u praktičnom smislu.