29. lipnja 2022.
NOVOSTI

Putopisi naših Erasmusovaca - Xica po Europi - Epizoda 2 Funchal, Madeira

Putopisi naših Erasmusovaca - Xica po Europi -  Epizoda 2 Funchal, Madeira

Naši studenti s radio X-ice Alisa Tešić i Karlo Stovrag javljaju nam se s Erasmusa u Španjolskoj i Portugalu. Kroz sljedećih nekoliko tjedana uživajte uz njihove doživljaje i iskustva koja ćemo objavljivati na našem portalu

U nastavku donosimo drugu epizodu našeg Karla 

 

Ola! Pozdrav sa sunčane/kišovite Madeire. Evo nas natrag nakon skoro dva mjeseca guštanja. Kolegiji su odabrani, predavanja su već odavno krenula, a s njima i obaveze. Unatoč tome, našim avanturama nije stigao kraj. Nakon prve epizode putopisa i naših doživljaja na samom putovanju, tema ovog putopisa bit će predavanja, sveučilište i sama Erasmus mobilnost.

UVODNO PREDAVANJE I BIRANJE KOLEGIJA

Stiglo je uvodno predavanje koje je bilo više formalno da nas se uvede u osnovne stvari vezane za biranje kolegija i sređivanje papira vezanih za studij kao što je. „Learning agreement“ kojeg šaljemo našem sveučilištu u Puli. Više od toga nismo previše saznali, zato što većina studenata nije bila prisutna. Neki su zbog puta i smještaja kasnije stigli na Madeiru, a neki drugi se samo nisu pojavili iz sebi znanih razloga. A možda su i bili samo su stigli ranije (na vrijeme), a uvodni sastanak je normalno kasnio, premda je nama to bilo normalno. Ipak je sastanak bio  u vrijeme „marende“.

Uz sve procedure i nakon dugog razmišljanja, odlučili smo poslušati savjete prijašnjih Erasmus studenata iz Pule i napokon smo odabrali sve kolegije. Predavanja su krenula, a mi se u domu još nismo ni raspakirali. Službeno smo upisali smjer „Kulturni menadžment“ iako je naš upis bio mix svih mogućih kolegija i smjerova. Odabrali smo kolegije „Portugalski jezik A1 razina“ koji se upisuje van studija kao izborni i plaćeni tečaj (za Erasmus studente besplatan), „Interkulturalnu komunikaciju“ koju najčešće upisuju Erasmu studenti, smjer s umjetničkog studija „History of art and criticism“ i „Engleski jezik B2 razina“. Svi kolegiji nose 7.5 ECTS bodova i svaki od njih ima drugačije kriterije i obaveze. Sva predavanja su na engleskom osim naravno „Portugalski jezik“ koji je većinom na portugalskom što dosta i otežava shvaćanje pojedinih stvari. Predavanja su opuštena i interaktivna a naglasak je na razgovoru i razmjeni mišljenja i stavova sa studentima.

„Portugalski jezik“ zahtijeva 70% dolaznosti na predavanja koja su svaki utorak i četvrtak u večernjim satima, tri pismena ispita i jedan usmeni ispit. Na prvu, zvuči dosta naporno, što i nije daleko od istine kada se sve obaveze skupe u roku dva tjedna, iako zapravo sami ispiti nisu teški (npr. jedan pismeni ispit je sastavljanje pozivnice za piknik) no to sve ovisi koliko ste kontinuirani s predavanjima i učenjem jer portugalski jezik uistinu je kompliciran. Profesorica Idalina se stvarno trudi ali tako kompliciran jezik jednostavno se teško uči bez prijevoda.

„Interkulturalna komunikacija“ sastoji se od predavanja koja nisu obavezna i jednog projekta kroz koji kreiramo „Interkulturalni trening“ za pravu ili fiktivnu kompaniju koja širi svoje poslovanje u nekoj drugoj državi i kulturi. Taj kolegij je definitivno moj favorit od svih kolegija zbog interaktivnih predavanja kroz koja profesorica Svetlana Kurtes uvijek potiče razmjenu mišljenja i stavova. Predavanja imamo srijedom i petkom kada ponekad rješavamo zadatke vezane uz određeno gradivo – npr. ankete o kulturama iz kojih dolaze određeni studenti.  Možda najzanimljivije predavanje od početka Erasmusa bilo je upravo na „Interkulturalnoj komunikaciji“ na kojem smo radili interkulturalnu medijaciju tj. fiktivan spor (mirenje) u kojem stranke  uz pomoć treće nepristrane osobe pokušavaju postići prihvatljiv sporazum koji je u skladu s njihovim potrebama i interesima. To bi bilo nešto kao sudski spor prije samog sudskog spora. Zanimljivo je da je u UK-u medijacija često korištena od poslovnog svijeta do privatnih problema najčešće između bračnih parova. Razlog naše medijacije bio je problem nastao u izmišljenom incidentu koji se desio zbog kulturoloških razlika – jedna strana (Francuskinja) dobila je otkaz u restoranu zbog „agresivnog“ ponašanja prema drugoj strani (Kanađaninu) nakon kojeg je slučaj završio u medijima. Francuskinja i njena strana smatraju da nije kriva već da je takvo ponašanje normalno u francuskoj kulturi i traži ispriku i novčanu naknadu ili ćemo svi završiti na sudu dok naša strana brani povrijeđenog zaposlenika i odbija platiti troškove. Medijacija je završila van suda tako što smo pristali na ispriku i pismo preporuke za bivšu radnicu bez novčane naknade, a naš restoran odradit će interkulturalni trening kako se takve situacije ne bi ponavljale. Svakako, bila su to zanimljiva i zabavna dva sata.

„Engleski jezik“ koji također predaje profesorica Svetlana, sastoji se od predavanja koja nisu obavezna i projekta u kojem biramo određenu temu i obrađujemo je u najsitniji detalj. „Povijest umjetnosti i kritike“ zahtijeva analizu i izlaganje o pojedinom umjetničkom radu kojeg mi sami biramo u sklopu izložbe lokalnih umjetnika i seminar o odabranom kritičkom tekstu kojeg kasnije izlažemo. Kolegij predaje profesor Carlos Valente koji se posebno za nas četiri hrvatskih Erasmus studenata trudi održati sat na engleskom jeziku u posebnom  terminu i objasniti  sve potrebno vezano za kolegij. Također, zanimljiv kolegij van mog studija na kojem smo sjedili i diskutirali o umjetničkim djelima gdje je u trenucima samo falila čaša vina i neki „finger food“ da grickamo. Što se tiče ostalih smjerova i kolegija, dosta ih je zanimljivo posebno sa studija dizajna i komunikacija gdje se na nekim od njih rade projekti kao snimanje videa i kreiranje raznih multimedijskih sadržaja pa do komunikacijskih kolegija na kojima se gledaju filmovi, a kasnije analiziraju i prepričavaju.

BANKA, RESTORANI I PIVO NA KAMPUSU

Sveučilišni kampus nalazi se van grada nekih 40-ak minuta hoda, a veći dio je penjanje uzbrdo. Okružen je zelenilom i bogatom prirodom kao i većina otoka a odmah kod faksa rastu i banane. Busevi koji su dobro povezani, ali gotovo uvijek kasne, voze do sveučilišta svakih pola sata po cijeni od dva eura u jednom smjeru ili 20 eura mjesečno. Na kampusu se nalaze dvije menze, jedna u sklopu tehničkog fakulteta i druga u sklopu našeg sveučilišta. Menza u sklopu tehničkog fakulteta je više kao restoran te uvijek uz „a la carte“ ponudu ima dnevni menu od 4-5 jela. Također, zanimljivo je da i možete popiti lokalno pivo za samo jedan euro. Prosječna cijena toplog obroka je 5 eura a akcija kao što je kava i poznata portugalska slastica Pastel de Nata iznosi nešto manje od 2 eura. Sveučilišna menza nije znatno bolja od naše ali kao što sam spomenuo u prvom putopisu, ima ono najvažnije a to je veliki izbor uvijek dostupnih jela. Od slastica i kolača do sendviča i burgera. Tamo je nešto jeftinije nego u menzi na tehničkom fakultetu pa tako možete pojesti burger za tri eura ili tost za manje od dva eura. Isto kao i u menzi na tehničkom fakultetu, također u sveučilišnoj menzi poslije predavanja možete se osvježiti pivom, ali samo iz limenke.

Uz menze na sveučilištu nalazi se i banka. Da, banka na samom ulazu je prvo što svaki student vidi kada uđe kroz glavna vrata. Odmah kraj banke, nalazi se dućan s bilježnicama, olovkama, torbama i svime što je potrebno jednom studentu. Od zanimljivijih stvari koje možete pronaći hodnicima sveučilišta su besplatni printeri dostupni za korištenje. Ono što je meni najzanimljivije bilo, to su učionice namijenjene za studij marketinga, dizajna i ostalih smjerova multimedijskih i komunikacijskih studija sadrže opremu za snimanje i produkciju kao što su „green screen“, zvučni monitori i razne rasvjete. Sve to dostupno je studentima na korištenje. Također, dijelovi sveučilišta obogaćeni su umjetničkim radovima studenata kao što su slike i kipovi, a studenti umjetničkih smjerovi studija često izlažu svoje radove upravo na hodnicima sveučilišta.

ESN URED ZA ERASMUS STUDENTE

Kao i većina Erasmus lokacija, Madeira ima svoj ESN ured za Erasmus studente. ESN Erasmus je neprofitna studentska organizacija (udruga) koja djeluje u sklopu Erasmus studentske mreže (Erasmus Student Network) u gotovo cijeloj Europi. Organizacija razvija i podržava razmjenu studenata unutar i izvan Erasmus+ programa. Vodstvo ESN-a sastoji se od volontera od kojih su većina studenti. Njihovi glavni zadaci uključuju pomaganje Erasmus studentima da se lakše prilagode sredini kojoj dolaze i organizaciju Erasmus aktivnosti. Njihova pomoć može biti ključna kad „zaškripi“ jer oni su uvijek na raspolaganju s kontaktima i informacijama o mjestima, smještaju, prijevozu i slično. Organizacija aktivnosti sastoji se od izleta kao što su dvodnevni izlet po otoku ili put u Portugal na „Spring break“ u trajanju od tri dana, izlasci i partiji u sklopu događaja kao što su „Pub crawl“ ili „Beer pong“ natjecanje te sportskih i rekreacijskih aktivnosti kao što su planinarenje, ronjenje, surfanje i padobransko jedrenje.

Meni najdraža aktivnost do sada bilo je ronjenje jer mi je to bila želja zadnjih dvije godine koju sam uvijek odgađao. Za 50 eura dobili smo prijevoz, edukaciju, opremu i pola sata ronjenja u prekasnoj sakrivenoj laguni između ogromnih crnih klifova. Roneći kroz kristalno čisto more i gledajući sva ta čudesa oceana od riba i zmijica pa do potopljenog broda, jednostavno bilo je  predivno iskustvo. Cjelodnevno druženje završili smo ukusnom klopom u lokalnom restoranu i nazdravili „ponchom“.

Sljedeće aktivnosti na „to do list“  su surfanje i padobransko jedrenje tj. „paragliding“, a do sljedećeg putopisa koji će se bazirati upravo na aktivnostima i izlascima. Nadam se da ću moći dočarati i to iskustvo.

Tchau!

Galerija fotografija