20. lipnja 2022.
NOVOSTI

Putopisi naših Erasmusovaca - Xica po Europi - Epizoda 2 (1. dio) – Almeria

Putopisi naših Erasmusovaca - Xica po Europi - Epizoda 2 (1. dio) – Almeria

Naši studenti s radio X-ice Alisa Tešić i Karlo Stovrag javljaju nam se s Erasmusa u Španjolskoj i Portugalu. Kroz sljedećih nekoliko tjedana uživajte uz njihove doživljaje i iskustva koja ćemo objavljivati na našem portalu

U nastavku donosimo putopis naše Alise

 

UNIVERSIDAD DE ALMERIA – IN LUMINE SAPIENTIA

Hola! Pozdrav iz sunčane, vjetrovite i tople Almerije. Trenutno su 42 stupnja, doslovno je osjećaj kao da smo u pustinji. Prošlo su gotovo dva mjeseca od dolaska i početka ljetnog semestra. Puno zadaća se  napisalo i predavanja odslušalo pa i prvih kolokvija položilo. U prvom putopisu dotaknula sam se Sveučilišta u Almeriji, ali više s neobavezne strane. Ovoga puta govorit ću o samoj organizaciji fakulteta i kolegija kao i ostalim sadržajima na sveučilištu.

PRVI SUSRET SA SVEUČILIŠTEM I KAMPUSOM – TOPLA DOBRODOŠLICA ZA ERASMUSOVCE

Na orijentacijskom danu davne 8. veljače nas 300 studenata sjedilo je u velikoj svečanoj dvorani na kampusu gdje su nas profesori sveučilišta, ali i ostali djelatnici upoznali s najbitnijim informacijama kako za studiranje (uporaba web stranica, knjižnice, njihovog e-učenja) tako i za izvan nastavne aktivnosti (sportske, kreativne i dr.) ESN ured za Erasmus studente također je predstavio svoj program i način rada o čemu ću napisati malo više kasnije. Obratio nam se rektor Sveučilišta i poželio nam dobrodošlicu. Bilo je riječi i o mogućem kulturološkom šoku kao i par savjeta na koji način ga je najjednostavnije prebroditi. Imali smo priliku vidjeti tradicionalni španjolski ples Flamenco. I za kraj, mogu pohvaliti Sveučilište UAL i reći da su se zaista potrudili zaželjeti nam toplu dobrodošlicu kako na fakultet tako i u Almeriju.

Što se tiče samog Sveučilišta, ono se sastoji od sljedećih sastavnica: Fakulteta humanističkih znanosti, Pravnog fakulteta, Fakulteta za psihologiju, Ekonomskog fakulteta, Znanstvenog fakulteta, Visoke tehničke škole, Medicinskog fakulteta, Centra za poslijediplomski studij i cjeloživotno obrazovanje i Međunarodnog doktorskog studija. Godišnje 700 studenata iz više od 80 zemalja sudjeluje u programu razmjene studirajući na navedenim sastavnicama.

Na kampusu Sveučilišta nalaze se dvorane, učionice, laboratoriji i dr. za potrebe studenata čime se vodi briga o kvalitetnom održavanju nastave. Osim navedenog, unutar kampusa moguće je pronaći i nekolicinu menza, kafića, prostranu knjižnicu s prostorom za učenje i pisanje seminarskih/diplomskih radova, banku, sportske dvorane, fitness salu, bazen, atletski stadion i vanjsku teretanu.

SASTANAK U INTERNACIONALNOM UREDU ZA STUDENTE

Svaki Erasmus student prilikom dolaska na Sveučilište u Almeriju imao je zadatak prijaviti se internacionalnom uredu za studente. Bio je to završni korak prijave na Erasmus kao i potvrda da smo stigli na Sveučilište. Dok sam stajala u hodniku s papirićem u ruci na kojem je pisao moj redni broj za sastanak pogledala sam oko sebe i vidjela nova i nepoznata lica. Bili su to moji budući kolege, poznanici, studenti s kojima se danas viđam na svakodnevno, a  da tada toga nisam bila svjesna. Nakon što je moj broj počeo svjetlucati na ekranu, ušla sam u ured i sjela za stol ispred  koordinatora. Dobila sam upute kako promijeniti određene grupe predavanja u slučaju preklapanja ili bilo čega drugog, isto tako dao mi je preporuku gdje pronaći doktora ako mi ikad zatreba za vrijeme boravka u Almeriji. Zaista je bio vrlo ljubazan i susretljiv i otvoren za sva moja dodatna pitanja iako mu engleski jezik nije bio jača strana. Za kraj našeg sastanka savjetovao me da se obavezno mažem kremom za sunčanje zbog svijetlog tena kože, ipak je sunce u Španjolskoj a naročito Andaluziji puno toplije nego ono u Hrvatskoj. Iako sam se trudila držati preporuka, osjetila sam na vlastitoj koži što znači izgorjeti u Almeriji. Nakon neslavnog trenutka nepažnje, krema sa SPF 50+ obavezan je dodatak u mojoj torbi.

PRVA PREDAVANJA STUDENTSKI ŽIVOT VRIJEDNE STUDENTICE

Prilikom prijave na Erasmus+ program trebalo je odabrati kolegije na srodnom fakultetu, a moj odabir bili su uvod u računovodstvo, uvod u marketing, marketing u turizmu, mikroekonomija i povijest Španjolske. Smjer turizam organiziran je u četiri godine preddiplomskog i godinu diplomskog studija pa sam iz tog razloga morala ponovno upisati neke kolegije koje sam već položila. Sam sistem izvođenja nastave potpuno se razlikuje od onog na FET-u jer su predavanja podijeljena u dvije grupe, na španjolskom i engleskom jeziku. S obzirom da je moje znanje španjolskog jezika minimalno (skoro pa nikakvo) opredijelila sam se za drugu skupinu. No kako je velik broj Erasmus studenata upisalo ljetni semestar, došlo je do pogreške te sam upisana u grupe gdje se predaje na španjolskom. Pogreška je ubrzo bila sanirana i konačno sam mogla započeti sa studentskim životom na kampusu kao vrijedna studentica. Predavanja su vrlo dinamična, a profesori se trude gradivo kolegija upotpuniti različitim videima, kvizovima i ostalim zabavnim sadržajima. Razlika između FET-a i UAL-a je što su zadaće iz kolegija na tjednoj razini te se moraju obavezno prezentirati pred ostatkom studenata. Ne pišu se klasični seminari (slučaj na FET-u) već se zbrajaju ostvareni bodovi iz napisanih zadaća i na kraju formira određeni postotak ocjene kolegija.

ESN URED ZA ERASMUS STUDENTE

Na početku putopisa spomenula sam ured za Erasmus studente, odnosno organizaciju koju vode studenti UAL-a. Inače su to volonteri, ali nekolicina njih je i zaposlena. Glavni zadatak ESN ureda je organizacija studentskih putovanja, partija i ostalih događaja za studente na razmjeni. Do sada sam imala prilike sudjelovati na raznim aktivnostima i putovanjima u njihovoj organizaciji. Primjerice vođena tura i razgledavanje dvorca Alcazabe, odlazak na sajam knjiga uz pratnju volontera, povoljno degustiranje tradicionalnih jela (Burrito), održavanje i prezentacija nacionalnosti u obliku sajma i dr.

Za mnoge pogodnosti najisplativije je napraviti  ESN karticu s kojom se mogu ostvariti popusti za putovanja, popusti na pića u klubovima i određenim restoranima, jeftinije karte kod autobusnih prijevoznika (ALSA), popusti na avionske karte u periodu mobilnosti (Rayanair), mogućnost tetoviranja u pojedinim salonima itd. Popusti se mogu koristiti diljem cijele Španjolske, primjerice u kraljevskoj palači u Madridu i  za iznajmljivanje automobila/skutera/ bicikle na otoku Formentera u blizini Ibize.  

SAJAM NACIONALNOSTI – SRCE KAO KUĆA

Najljepši i najzanimljiviji događaj koji se do sada održao bio je sajam nacionalnosti ili kako bi Španjolci rekli „Feria de las Naciones“. Sajam je održan 28. travnja na kampusu Sveučilišta gdje su postavljeni  šatori, a ispred ulaza zastava države koja se predstavlja ili više njih kao što je kod nas bio slučaj. Hrvatsku smo predstavljali zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, pola nekadašnje Jugoslavije. Zadatak svake države je bio prezentirati svoju nacionalnost kroz gastronomiju, poznate ličnosti,  tradicionalni ples ili bilo šta drugo specifično za određenu državu.

Nas desetak predstavljalo je „bivšu Jugoslaviju“, a smatrali smo da je ključ uspjeha dobra kuhinja i da će ona osvojiti srca publike. S obzirom na to da nismo imali puno vremena za pripremu, svega jedan dan, odmah smo se bacili na posao. Kuhali smo 8 sati, moja cimerica Terezija i ja mijesile pljukance u tri ujutro što je zaista jedinstveno iskustvo. Idućeg jutra, odradili smo još par završnih koraka i bili spremni i uzbuđeni zbog početka sajma.

Da smo oduševili sve posjetitelje, dokaz su bili prazni tanjuri i zadovoljavajuće mrmljanje punih usta. Delicije su se pojele brzinom svjetlosti, a mi nismo stigli fotografirati apsolutno ništa. Nakon prezentacije na štandovima, sajam se preselio na pozornicu gdje su studenti održali svoje nastupe kroz tradicionalne plesove i pjevanje. Nagrada nije izostala, osvojili smo drugo mjesto od moguća tri uz novčanu naknadu od 200 eura. Veselje se nije moglo sakriti, a srce nam je bilo kao kuća.

Iako mi je ovo jedan od dražih događaja kada sam se osjećala ispunjeno i sretno, naravno bilo ih je još puno, a najviše su vezani za putovanja i druženja. U sljedećem putopisu očekuje vas ova neiscrpna tema, vjerujem da će vam biti zanimljivo, a do tada Adios!

 

 

 

 

 

 

Galerija fotografija