30. travnja 2022.
NOVOSTI

Studenti povijesti na terenskoj nastavi

Studenti povijesti na terenskoj nastavi

Italija i Slovenija bile su ovogodišnje odredište terenske nastave na kojoj su sudjelovali studenti povijesti, a koju su vodili profesori Danijela Doblanović Šuran i Igor Duda.

Studenti su prvoga dana posjetili Kobarid i muzej Sočkog bojišta u Prvom svjetskom ratu, Novu Goricu i Muzejsku zbirku Kolodvor s postavom o životu na jugoslavensko-talijanskoj granici, Redipugliu i austrougarsko vojno groblje te Trst i nacistički logor u Rižarni. Drugoga dana u Ljubljani su program činili obilasci Muzeja suvremene povijesti, Gradskog muzeja i Ljubljanskog grada. 

Studenti i profesori kazali su da su iznimno sretni što su imali priliku ponovno održati terensku nastavu izvan Hrvatske, koja je u posljednje dvije godine bila prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

- Terenska nastava, kronološki podijeljena u nekoliko predmeta, obavezni je i bodovani dio studija povijesti od 2005. godine. Na diplomskom studiju vodim terensku nastavu iz moderne i suvremene povijesti. Unatrag nekoliko godina, 2018. bili smo u Beogradu i Zagrebu, 2019. u Bruxellesu, a onda je sve moralo stati. Studenti su u međuvremenu obavljali zamjenske zadatke i individualno posjećivali ustanove i izložbe. Prošle godine sam, s onim studentima koji su bili ovdje, pješice obilazio lokalitete na otvorenom u Fažani i Puli. Kako se normalizirala redovita nastava i nedavno ukinula većina epidemioloških mjera, odlučili smo pokušati sve organizirati na ranije uobičajen način, kazao je profesor Duda.

- Povezali smo se sa studentima treće godine čiju terensku nastavu vodi kolegica Danijela Doblanović Šuran. Odabrali smo posjet pograničnom području uz rijeku Soču, čija je vojno-politička povijest bila zanimljiva u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u poratnom diplomatskom raspletu. U tom kontekstu na ruti su nam se poslije Kobarida i Nove Gorice našli Redipuglia i Rižarna u Trstu, mjesta važna za kulturu sjećanja, a sljedeći smo dan proveli u Ljubljani u kojoj se muzejski postavi dobro nadovezuju na znanja koja naši studenti imaju iz hrvatske i srednjoeuropske povijesti. Iz perspektive studija, program je za studente sigurno bio koristan, a čini mi se da su i oni bili zadovoljni. Bez dvojbe mogu potvrditi da su bili odlični suputnici i angažirani sudionici. Dobro je da se u organizaciju sa svojim aktivnostima uključio i Klub studenata povijesti – ISHA Pula pa smo, osim potpore Filozofskog fakulteta, dobili i onu Studentskog centra, kaže.

Predsjednik Kluba studenata povijesti – ISHA-e, Zlatko Nikolić, u Ljubljani je organizirao druženje pulskih studenata povijesti s ljubljanskim pa su se tako družili uz razmjenu iskustava o studiju, učenju, seminarima i općenito studentskom životu u gradovima u kojima studiraju.

- Naslonjeno na terensku nastavu Klub studenata povijesti Pula organizirala je druženje sa studentima povijesti iz Ljubljane koji su također organizirani u sekciju International Students of History Association (ISHA). Upoznali smo se, razmijenili iskustva sa studija i u sklopu rada u sekcijama ISHA-e te dogovorili nastavak studentske suradnje, kazao je Zlatko.

Galerija fotografija