28. travnja 2022.
NOVOSTI

Dar Sveučilišta gradu Puli - Predstavljena 3D šetnja pulskim atrakcijama

Dar Sveučilišta gradu Puli - Predstavljena 3D šetnja pulskim atrakcijama

Premijera 3D šetnje pulskim atrakcijama održana je danas u Domu branitelja u sklopu završne konferencije EU projekta o tehnologijama budućnosti, punog naziva "3D and Virtual reality technologies VET - vocational education and training".

3D šetnju je predstavio voditelj projekta Sven Maričić, izvanredni profesor Sveučilišta u Puli, koji je najavio da će ona biti darovana Gradu Puli za rođendan, odnosno Dan grada koji se obilježava 5. svibnja.

- Za sada je to dostupno samo uz posebnu opremu, a za iduću godinu nastojat ćemo da se 3D šetnja pulskim znamenitostima približi svima, rekao je Maričić, dodavši da je to njihov doprinos zajednici.

Koordinatori ove završne konferencije bili su Sveučilište u Puli i njihovi partneri, Medicinska i Industrijsko-obrtnička škola Pula, Tamara Milošević iz Francuske, Mediteranski Institut za istraživanje života iz Splita, Universitatea Tehnica Cluj- Napoca iz Rumunjske te Universitetet i Sorost Norge iz Norveške.

Uzvanike i partnere pozdravili su Vlater Boljunčić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija Sveučilišta u Puli kao domaćin, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić u ime Grada Pule te u ime Istarske županije Patricia Percan, pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Na skupu su, pred 180 sudionika, uz Maričića izlagali Ivona Peternel, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta u Puli, Damir Godec sa Sveučilišta u Zagrebu te Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Projekt je počeo 31. prosinca 2019. i završava 29. lipnja 2022. Ukupan budžet je 200.000 eura, od čega je Sveučilište pokrilo 67.000.

U završnoj konferenciji svojim su projektnim sajmom u holu Doma branitelja velik doprinos dali i učenici Medicinske i Industrijsko-obrtničke škole Pule te pulske Gimnazije, kao i Hrvatski robotički savez i Crveni križ Pula.

Kako je istaknuto, glavni cilj projekta je širenje znanja studentima, profesorima i ostalim entuzijastima u području novih tehnologija, CAD modeliranja, 3D printanja i virtualne realnosti. Poseban fokus je na ciljanim skupinama: tehničkim i strukovnim školama.

Glavna ideja projekta jest razvoj, oblikovanje i transfer inovativnih specijaliziranih vještina i alata korištenih u području aditivnih tehnologija, robotike i virtualne realnosti u sektoru strukovnog obrazovanja kroz razvoj specijaliziranih modula obrazovanja.

Autor: Ivor Balen, Glas Istre