19. travnja 2022.
NOVOSTI

Izrađivat će se bezglutenski jelovnik za studente - potrebno je ispuniti obrazac

Izrađivat će se bezglutenski jelovnik za studente - potrebno je ispuniti obrazac

Udruga CeliVita - Život s celijakijom provodi aktivnost izrade bezglutenskih jelovnika i njihove implementacije u studentske menze

Dio je to šireg projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje u suradnji sa Studentskim centrima i studentima mijenja Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata s ciljem uvođenja novih i poboljšanja postojećih jelovnika.

Neophodno im je znati točan broj studenata koji zahtijevaju zdravstveno uvjetovanu bezglutensku prehranu te su u tu svrhu izradili Obrazac o potrebama studenata na bezglutenskoj prehrani koji mole da ispunite:  https://forms.gle/<wbr/>XMjaGy4hpujCnfuq8

O celijakiji

Celijakija je imunološki posredovana bolest u genetski predisponiranih osoba. Uzrokovana je intolerancijom glutena, što rezultira upalnim promjenama sluznice i posljedičnom malapsorpcijom. Najčešći simptomi su proljev i nelagoda u trbuhu. 

Liječenje se provodi prehranom bez glutena (zabrana namirnica koje sadržavaju pšenicu, rižu i ječam). Budući da je gluten jako rasprostranjen u prehrani (npr. u komercijalnim juhama, umacima, sladoledu, hrenovkama), potrebno je bolesnika detaljno upoznati s listom zabranjenih namirnica.