20. prosinca 2021.
NOVOSTI

Dekanica Lina Pliško dobitnica nagrade Istriana

Dekanica Lina Pliško dobitnica nagrade Istriana

I ove godine dodijeljena je nagrada Istriana, za najuspješnije pojedince iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja te gospodarstva i sporta. Svečana dodjela nagrada održana je u petak, 17. prosinca u pulskom kinu Valli, a u glasovanju su sudjelovali slušatelji Radio Pule, medijskog pokrovitelja projekta, te gradonačelnici, načelnici Istarske županije, gospodarstvenici, zdravstveni, kulturni, sportski djelatnici i medijski djelatnici.

Nagrada Istriana odjeljuje se u šest kategorija: gospodarstvo, znanost i obrazovanje, zdravstvo, sport, kultura i glazba, a ove je godine dodijeljena i posebna nagrada Damiru Buriću, zlatnom vaterpolo olimpijcu, za ostvarene uspjehe u karijeri. 

Nagradu za doprinos znanosti i obrazovanju dobila je dr. sc. Lina Pliško, sadašnja dekanica Filozofskog fakulteta i redovita profesorica i dijalektologinja, koja se bavi proučavanjem jezika za buduće naraštaje na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Svoj je radni vijek posvetila istraživanju istarskih govora i jezičnoj povijesti Istre te promicanju kulturne i povijesne vrijednosti svog zavičaja.   

- Drago mi je što sam se ove godine našla u društvu laureata koji su svi vrhunski stručnjaci u svom području. Nagrada Istriana je priznanje za moj dosadašnji rad i, svakako, poticaj za daljnji trud. Zahvalna sam Odsjeku za kroatistiku koji me kandidirao za ovu prestižnu nagradu i  svima onima koji su glasovanjem pokazali da prepoznaju i cijene teme kojima se bavim - komentirala je profesorica Pliško.