07. prosinca 2021.
NOVOSTI

Josip Kovačić velik je zaljubljenik u knjige, a ove je godine dobio i nagradu za "naj čitatelja"

Josip Kovačić velik je zaljubljenik u knjige, a ove je godine dobio i nagradu za "naj čitatelja"

Piše: Matea Čelebija

 

Studenti Filozofskog fakulteta oduvijek su znani kako strastveni čitači, a jedan od njih je i Josip Kovačić, student povijesti i hrvatskog jezika i književnosti. Josip je ove godine dobio Čitateljsku nagradu Dr. Ivo Borovečki, za „naj čitatelja“.

 

Josip Kovačić je apsolvent na petoj godini Filozofskog fakulteta u Puli, a uz studij radi kao referent za studentske poslove u pulskom Studentskom centru. Od svog dolaska u Istru redovito prati Sa(n)jam knjige i sajamska događanja pa tako i dugi niz godina radi kao informator uz knjigu.

Svestrani Josip nam je rekao kako niti jednu godinu do sada nije propustio Sajam i kako svake godine kupi nekoliko knjiga.

− Imam mnoštvo hobija, volim isprobavati nove stvari, a trenutno mi najviše vremena odlazi upravo na čitanje knjiga, pripremanje diplomskog rada i posao – rekao nam je Josip.

Nagrada Sajma dodjeljuje se svake godine i subjektivnog je tipa, a ima širok spektar kriterija po kojima se dodjeljuje. Uz to što se gleda tko je najviše kupio i pročitao knjiga, pozornost je također usmjerena i cjelokupnoj slici, odnosno zalaganju pojedinca na promociji i unaprjeđenju Sajma.

− Počašćen sam što sam ove godine dobio nagradu Sajma za naj čitatelja. Sa Sajmom knjige povezan sam od dolaska u Pulu 2011. godine i redovito ga pratim. Prvotno smo u sklopu predavanja na studiju pratili predstavljanja knjiga i autora na Sajmu, a onda sam s vremenom odlučio zaposliti tamo. Odradio sam šest sajmova, tri velika i tri Monte Librića – kazao nam je.

Na upit je li kupio ili pročitao najviše knjiga, Josip nam je odgovorio kako je on zlatna sredina, ali i kako smatra da za jednog studenta kupuje dosta knjiga.

− Nisam jedan od takozvanih „gutača knjiga“, ali ne prođe dan da ne pročitam barem jedno poglavlje. Na ovom Sajmu je bilo drugačije jer su me ranije obavijestili da ću dobiti nagradu pa su mi bile slatke brige što se tiče kupovine knjige jer nagrada, uz statuu u obliku slova č, uključuje i bon za kupovanje knjiga na Sajmu u iznosu od tisuću kuna. Sa zadovoljstvom sam taj budžet ove godine premašio i kupio dvadesetak knjiga – kroz smijeh nam je rekao Josip.

Ljubav prema čitanju knjiga Josip je naslijedio od svoje bake koja je također strastvena čitateljica.

− Prvi ozbiljni susret s knjigom bio je zahvaljujući mojoj baki koja posjeduje velik broj knjiga Agathe Christie. Baka je velika zaljubljenica u knjige pa je svoju strast prenijela na moju mamu, a mama na mene. Više volim čitati stručnu literaturu, a naročito sada dok pišem diplomski rad. Najčešće čitam prije spavanja, a omiljeni žanr su mi psihološke drame i kriminalistika. Moram napomenuti i da sam veliki fan Harry Pottera, ali mi je ipak najdraža knjiga Adio Kauboju, suvremene umjetnice Olje Savičević Ivančević. Moram se pohvaliti da mi je ta knjiga toliko draga da sam ju do sada pročitao šest ili sedam puta. Ovim putem ju preporučujem studentima na našem Sveučilištu uz poruku da čitanjem knjiga nadograđujemo ne samo vokabular nego i sebe kao osobe – zaključio je Josip.

Galerija fotografija