Predstavljen EU projekt gradnje studentskog doma

Objavljeno: 25. studenoga 2021.
Predstavljen EU projekt gradnje studentskog doma

U prostorijama novih paviljona Studentskog doma Pula, održan je Dan otvorenih vrata. Tim putem predstavljen je projekt „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“ u suradnji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sa Studentskim centrom Pula. Vrijednost projekta iznosi 75.362.746,50 kuna, a namijenjen je proširenju infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula.


Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već petu godinu zaredom organizira informativno-edukativnu kampanju „Dan otvorenih vrata EU projekata“ putem koje potiče korisnike da predstave rezultate svojih projekata koji su (su)financirani bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Predstavljeni projekt Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Studentskog centra Pula, prijavljen je 2016. godine, kao projekt partner na Poziv „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Povećanje smještajnih kapaciteta

Cilj ovog projekta je doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Povećanje kapaciteta studentskih domova izvršit će se kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih.
Na lokaciji na kojoj se projekt provodi, nalaze se već postojeće građevine koje uključuju paviljon „1“ i studentski restoran, dok je samim projektom obuhvaćena izgradnja i opremanje dodatne dvije građevine – paviljona „2“ i paviljona „3“. Paviljon „1“ je građevina u kojoj je organiziran smještaj od 136 ležaja smještenih u 70 smještajnih jedinica koje su najvećim dijelom organizirane kao dvokrevetne sobe. Četiri su sobe prilagođene osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a dodatna četiri apartmana namijenjena su boravku gostujućih profesora. Paviljon „2“ posjeduje smještajni kapacitet od 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica. Četiri sobe u paviljonu prilagođene su za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti, a studentima su osigurani i pomoćni sadržaji za dnevni boravak, učenje i prehranu. Paviljon „3“ ima smještajni kapacitet od 54 ležaja u 27 smještajnih jedinica, s dvije učionice, čajne kuhinje i spremištem.

Poboljšanje kvalitete studentskog života

U novoizgrađenim paviljonima nalazi se ukupno 248 kreveta, u paviljonu „2“ 194 i u paviljonu „3“ 54 kreveta. Važno je istaknuti kako sva oprema udovoljava standardima suvremenosti i kvalitete.
Sanja Radolović, voditeljica projekta, izjavila je kako je velik trud uložen u njegovu realizaciju.
–  Studenti nam stalno naglašavaju kako studij nije samo učenje. Važno im je, da je uz kvalitetnu obrazovnu uslugu, osigurana i općenito kvaliteta života. Iskreno se nadam kako će ovaj projekt pomoći Sveučilištu da svoju kvalitetu digne na jednu višu razinu u pružanju dodatnih usluga tijekom studiranja. Shodno tomu, u planu je još nekoliko projekata, uključujući rekonstrukciju Mornaričke bolnice u studentski kampus te obnovu multimedijalnog centra – poručila je.