24. studenoga 2021.
NOVOSTI

Održana tribina „Položaj kulture u razvoju grada Pule“

Održana tribina „Položaj kulture u razvoju grada Pule“

U sklopu programa „Kreativna jesen u Istri“, u Zajednici Talijana Circolo, održana je tribina  „Položaj kulture u razvoju grada Pule“. Program je moderirala Irena Boljunić Gracin, a Grad Pulu su predstavile Lena Radunić, p.o. Gradonačelnika pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule i Anja Ademi, pročelnica odjela za lokalnu samoupravu i lokalni koordinator za strateško planiranje.
Tribina je održana u organizaciji udruge za promocije i razvoj suvremenih izvedbenih formi „Čarobnjakov šešir“ i Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU).


Promicanje kulture u Puli


Cilj tribine je bilo pokretanje dijaloga između pulskih kulturnih djelatnika, umjetnika, ali i zainteresiranih građana s predstavnicama vlasti, odnosno nositeljicama odluka i kulturnih politika u Gradu Puli. Kako su istaknule Ademi i Radunić, nova vlast sa sobom donosi i novu viziju, a na tribini se diskutiralo o utjecaju kulturne politike na razvoj kulturnog sektora, posebice izvaninstitucionalnih kulturnih scena te izradi nove Kulturne strategije Grada Pule. Zadaća strategije je doprinos razvoju kulture i urbanom razvoju grada.
Ademi je istaknula kako je kultura jedan od važnijih identiteta grada Pule te je naglasila kako će fokus nove strategije biti temeljen na podržavanje nezavisne kulturne scene.


Nova kulturna strategija


Kulturna strategija se temelji na ostvarenju triju strategija djelovanja: umrežavanje institucija nezavisne scene i pojedinaca, odnosno, unaprjeđenje međusobne komunikacije i stvaranje suradničkih platformi, potom razvoj publike, odnosno povećanje broja korisnika i produbljivanje razumijevanja umjetničkih djela. Treće djelovanje odnosi se na intersektorsku suradnju, odnosno na uključivanje kulture u socijalne i ekonomske razvojne programe.
Kao primjer dobrog funkcioniranja nove gradske vlasti, Radunić je istaknula nedavnu izmjenu pravilnika za stipendiranje studenata, sukladno kojemu će svi studenti koji su sudjelovali na međunarodnim razmjenama studenata imati mogućnost ostvarivanja dodatnih bodova prilikom prijave za stipendiranje.
S obzirom na to da su manifestaciju „Dođi u grad“ građani jako dobro prihvatili i podržali, predstavnice Grada Pule su naglasile kako isto očekuju i od sljedeće manifestacije „Advent u Puli“, koja kreće u subotu, 27. studenog.