26. studenoga 2021.
NOVOSTI

Studentski zbor u Puli vode Mirko Filipović i Ivona Pilinger

Studentski zbor u Puli vode Mirko Filipović i Ivona Pilinger

Piše: Matea Čelebija

 

U listopadu je izabrano novo vodstvo Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predsjednik je Mirko Filipović, student marketinškog upravljanja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a potpredsjednica Ivona Pilinger, studentica arheologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Puli.

Dvoje uspješnih i ambicioznih studenata koji sada zastupaju više od tri tisuće studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, iznijelo nam je svoju viziju unaprjeđenja djelovanja Studentskog zbora u Puli. Vizija je to koja se temelji na transparentnosti, involviranosti i povećanju efikasnosti Studentskog zbora, poboljšanju studentskog standarda te promicanju kulture i sporta.

Funkcije predsjednika Studentskog zbora su brojne i vrlo odgovorne. Uz to što predstavlja i zastupa Studentski zbor, koordinira njegovim radom, saziva sjednice, izrađuje odluke, zaključke i druge akte prihvaćene na sjednici Studentskog zbora, utvrđuje prijedloge općih i pojedinačnih akta Zbora, provodi njegove odluke te sudjeluje u radu Senata Sveučilišta kao predstavnik studenata. Uz navedeno, predsjednik Studentskog zbora je također zadužen i za predlaganje financijskog plana Studentskog zbora te poticanje ostalih članova na rad. S obzirom na obujam ovlasti koje trenutno ima predsjednik Studentskog zbora, teži se njihovom smanjenju i ravnopravnoj raspodijeli i na ostale članove Zbora.

Transparentnost i involviranost

Mirko ističe kako je prva točka njihovog programa - transparentnost.

– Trenutno radimo na prijedlogu novog Statuta studentskog zbora u kojemu ćemo smanjiti ovlasti predsjednika te involvirati u rad zbora i ostale njegove članove, na približno jednak način. Mi bismo najviše htjeli dobiti povratnu informaciju od naših studenata jer želimo znati što oni najviše žele te koje su njihove ambicije – govori Mirko.

„Želimo biti medij putem kojeg bi studenti komunicirali sa Sveučilištem i dobili sve potrebne informacije.“

                                                                                                                                        – Ivona Pilinger

Mirko nam je naglasio kako on i Ivona žele potaknuti pulske studente na praćenje stranice Sveučilišta putem koje se mogu upoznati s brojnim pogodnostima.

– Ovim putem pozivamo sve studente da prate stranice Sveučilišta jer ono raspolaže sa 100 000 kuna godišnje namijenjenih isključivo za studentske projekte. U slučaju da netko od studenata ima ideju vezanu za unaprjeđenje studentskog života ili neku drugu ideju vezanu za razvoj vlastitog posla, može nam se obratiti kako bismo mu pomogli realizirati ideju, ističe Mirko.

Pulski studenti također su primijetili kako su u posljednjih mjesec dana društvene mreže Studentskog zbora u Puli puno aktivnije nego dosad. Potpredsjednica Ivona rekla nam je kako se intenzivno angažirala oko rada na njima.

– Ja se najviše bavim marketingom na Instagramu, budući da je to najposjećenija stranica kojom se koriste gotovo svi studenti. Samim time je i najpristupačnija. Sav materijal koji se objavi na stranicama zbora dostupan je i vidljiv svima, a uz to, na objave i putem poruka, javlja nam se puno studenata i mi smo im uvijek dostupni – rekla nam je Ivona. Mirko nadodaje kako je glavna ideja da studentski zbor postane glavni kanal prenošenja informacija između studenata i Sveučilišta.

Poboljšanje studentskog standarda

– Možemo se pohvaliti kako smo na zadnjoj sjednici Senata u studenom ove godine uspjeli povećati stipendije za izvrsne studente i to s 500 na 750 kuna mjesečno, čime smo postali konkurentniji s ostalim sveučilištima. Također moram nadodati kako je studentski zbor preuzeo 15% financiranja ovih stipendija – kazao nam je Mirko.

Također je i naglasio kako će se Studentski zbor i dalje boriti za unaprjeđenje studentskog standarda u Puli.

– U sljedećih nekoliko mjeseci planiramo oformiti različite odbore koji će se baviti specifičnim studentskim pitanjima, a sve u svrhu povećanja efikasnosti rada Zbora. Planiramo izraditi odbor za marketing, potom odbor za kulturu i sport, zabavne događaje i brojne druge. Plan nam je u sljedećih nekoliko mjeseci izraditi strategiju omasovljenja sporta, uglavnom kroz izradu registra sportaša kako bi se organizirala natjecanja za šire mase studenata – istaknuo je.

"Timski rad je taj zbog kojeg obični ljudi postižu velike rezultate."

                                                                                    – Mirko Filipović

Newsletter za studente

– Također planiramo raditi na newsletteru za studente, planiramo svaku važnu odluku slati putem maila studentima te ih tako poticati na aktivno sudjelovanje u radu studentskog zbora. Naglasio bih da svaki student ima pravo biti prisutan na sjednicama studentskog zbora te ih ovim putem pozivam da se priključe našem radu. Svaka ideja i sugestija su dobrodošle – rekao je Mirko.

Jedna od bitnijih stvari za koje se Mirko i Ivona zauzimaju u svojim mandatima je filantropija, tako da će svaki organizirani događaj, bio sportski ili kulturni, u sebi sadržavati i humanitarnu notu.