15. studenoga 2021.
NOVOSTI

Studenti s pulskog sveučilišta putuju po cijeloj Europi zahvaljujući Erasmus + programima

Studenti s pulskog sveučilišta putuju po cijeloj Europi zahvaljujući Erasmus + programima

Piše: Matea Čelebija

Razgovarali smo s Ozanom Pinter, studenticom pete godine Kulture i turizma na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli te Markom Bakarićem, magistrom ekonomije iz smjera financija, također na pulskom sveučilištu.

Marko i Ozana ispričali su nam svoja iskustva s putovanja u Skandinaviju putem Erasmus + programa te o ostalim projektima mobilnosti u koja su odnedavno uključena i izvaneuropska mjesta. Kako su nam rekli, nakon lockdowna i nemogućnosti putovanja, htjeli su iskoristiti svoje posljednje studentske mjesece na upoznavanje ostalih europskih kultura i sveučilišta. Stoga su se Marko i Ozana prijavili na nekoliko online projekata putem Erasmus + programa.

 Nakon lockdowna-putovanja!

- Nakon zadnjeg semestra odlučio sam upisati apsolventsku godinu kako bih putovao, no planove mi je pomrsila situacija s pandemijom tako da sam se tek nedavno, tijekom ljeta, uključio u intenzivno istraživanje projekata, kako bih razbio monotonost  i nemogućnost putovanja od prošle godine - govori Marko.

- Ja sam prošle godine bila preko Erasmus projekta na Madeiri i tamo sam otkrila bogatstvo upoznavanja brojnih ljudi iz različitih krajeva svijeta. Jako mi se svidjelo iskustvo multikulturalnosti koju sam doživjela i htjela sam to ponoviti.

Neke od stranica putem kojih se studenti mogu aplicirati na projekte su Meraki EU Croatia i Youth Exchange. Kratki projekti Erasmus + traju od 10 do 25 dana, a podijeljeni su u dvije skupine, Youth Exchange za mlade i Trening Kurs.  Ozana i Marko prošli su se tjedan vratili iz Norveške gdje su sudjelovali u radionicama s tematikom neformalne komunikacije.

- Prilikom apliciranja na projekt, potrebno je ispuniti prijavnicu i ako prođemo u drugi krug, odrađuje se online intervju. No, sve ovisi o aktualnosti projekta i gdje se on odvija jer se neki projekti popune jako brzo ako je lokacija interesantna. Tematike projekata su raznovrsne, od zdravog načina života, uvažavanja pripadnika svih religija, LGBT prava, međusobnog uvažavanja, tolerancije i brojnih drugih - rekao nam je Marko.

Obilazak Europe, ali i ostatka svijeta

- Do sada sam bila u Norveškoj, sljedeći tjedan idem u Amsterdam, a u prosincu u Poljsku. Plan mi je i posjetiti Karibe u veljači 2022. godine. Ovaj je projekt dosta aktualan jer su organizatori osjetili potrebu proširivanja granica projekata izvan Europe - govori Ozana te naglašava kako se upravo ovakvim projektima pokušava umrežiti mlade iz cijeloga svijeta.

Marko nam je rekao kako je do sada bio u Danskoj, te zajedno s Ozanom u Norveškoj. Također će skupa posjetiti Amsterdam i Poljsku.

- Jako mi je drago da imam priliku upoznati se s lokalnom zajednicom u mjestima koje posjećujem i umrežiti se s ostalim sudionicima projekta. Sada imam priliku prenositi znanje koje sam stekla na radionicama. Prilikom posjete stranoj zemlji, isto je tako lijepo iskoristiti priliku i upoznati druge sudionike sa svojom zemljom, što smo i učinili organizirajući razne večere na kojima smo prezentirali našu tradicionalnu kuhinju - rekla nam je Ozana.

 Marko nam je objasnio kako se „zarazio“ ovim projektima iako je u početku bio i pomalo skeptičan

- Kada jednom kreneš na ove projekte, ti se jednostavno zaraziš njima i imaš potrebu tražiti i druge kako bi vidio koje je sljedeće putovanje u ponudi. Nadodao bih još da su svi projekti sufinancirani od strane Europske komisije, što znači da su put, smještaj i hrana besplatni. Ostaje vam samo snositi troškove osobnog budžeta -

-  Usto što su ovi projekti besplatni, na njima se može puno toga naučiti poput različitih principa učenja koji se prakticiraju u inozemstvu i koji su jako korisni. Ovi nas projekti više oplemenjuju, ali i daju veće šanse za zaposlenje nakon studija - zaključuje Ozana.

Galerija fotografija