27. listopada 2021.
NOVOSTI

Postavljena izložba šezdeset godina NK Istra ispred novih studentskih paviljona

Postavljena izložba šezdeset godina NK Istra ispred novih studentskih paviljona

Piše: Matea Čelebija

Nogometni klub Uljanik osnovalo je istoimeno pulsko brodogradilište davne 1948. godine, a upravo je od tog kluba nastala NK Istra 1961., pulski prvoligaš koji ove godine slavi šezdeseti rođendan

Sport je oduvijek bio jedan od prepoznatljivih simbola uspješnosti Istarske regije. Očekivano, nogomet je taj koji oko sebe okuplja najviše pratitelja svih uzrasta. Stoga je ovogodišnji šezdeseti rođendan NK Istre 1961., obilježen brojnim manifestacijama, privukao zainteresirane građane.

Uoči 60. godišnjice kluba, kroz dokumentarni film obrađena je čitava povijest kluba i svi bitni trenuci koji su prethodili klubu kakav je danas. Svečana premijera  dokumentarnog filma NK Istra 1961. održana je krajem ljeta na pulskom Kaštelu, a svi zainetresirani ciklus od šest epizoda dokuemntarca mogu pogledati na službenim stranicama NK Istra. U sklopu obilježavanja obljetnice kluba također su predstavljeni i novi dresovi koji nose simbole istarske regije.

Pomična izložba ispred studentskih paviljona

Također je ispred novih studentskih paviljona postavljena pomična izložba "60DINA NK ISTRA", koja je kreirana povodom 60. obljetnice kluba. Izložba je organizirana u suradnji s g. Antonom Percanom, a kao izvor poslužila mu je knjiga "Nogomet u Puli".

S obzirom na to da je povijest pulskog prvoligaša vrlo bitna za grad Pulu i cijelu Istarsku županiju, studentski paviljon je izvrsna lokacija za postavljanje izložbe, kako bi se studenti iz drugih krajeva Hrvatske upoznali s povijesti kluba.

Pomična izložba prikazuje sve bitne događaje vezane za NK Istru od 1961. godine do danas. U te su događaje uključena brojna lijepa sjećanja na rast i ulaganje u klub, poput gradnje stadiona Aldo Drosina, povijesnih utakmica na stadionu, uključujući i gostovanja Hrvatske nogometne reprezentacije, transferi uspješnih igrača i trenera, osnivanje navijačke skupine Demoni iz 1992. godine i brojni drugi.

„Sempre allegri, mai passion, viva il Grion!“

Ovom je izložbom također odana počast brojnim navijačima koji su s vremenom postali neizostavan dio kultnih pulskih priča. Jedan od najpoznatijih pulskih navijača bio je šjor Marcello Stiglich, najstariji pulski nogometni navijač koji je ujedno bio autor navijačkog pokliča „sempre allegri, mai passion, viva il Grion!“. Uz Marcella Stiglicha, u povijest najvećih pulskih navijača koji su svoju strast prema nogometu prenijeli sve do današnjih generacija, upisali su se još i šjor Rudella, Toni Zorzetti, posljednji pulski fakin-nosač Rudi kojeg se Puljani rado sjete uz nadimak „Rudi Viva Istra“, Capitano i Braća Banana.

Zahvaljujući ovoj izložbi, studenti pulskog sveučilišta, ali i svi drugi građani, imaju priliku upoznati se s bogatom poviješću najpoznatijeg i najuspješnijeg istarskog nogometnog kluba koji je svojim utjecajem ostavio duboki trag u društvenoj povijesti Pule, a njegova priča još uvijek traje i dok je tako, povijest lijepih sjećanja pisat će se i dalje.  

Galerija fotografija