05. listopada 2021.
NOVOSTI

Rektorovo obraćanje studentima za početak akademske godine

Rektorovo obraćanje studentima za početak akademske godine

Stotine mladih talenata poput vas još su prije 3.000 godina upisivali prve studije i kolegije. Kako povijest pamti bilo je to u Indiji, danas Pakistanu, na sveučilištu u Takshashili koje je stoljećima slovilo kao ugledno obrazovno središte i okupljalo izabrane sretnike iz svih dijelova svijeta.
U modernom dobu znanje je prividno na dlanu, mogućnost studiranja dana je svima i samim time stvara se dojam da svi mogu završiti studij, bilo koji. Međutim, riječ je o stereotipu koji je jako daleko od istine.

Prije svega, obilježeni smo posebnom imovinom koju nam nitko ne može oduzeti – našom osobnošću. Ona je odgovornost i privilegija koja nadilazi ime i prezime na papiru. Na toj liniji, današnjim danom ne upisujete studij samo da biste ga završili i zaposlili se. Kao individue imate stečeno pravo promišljanja, istraživanja i djelovanja za boljitak, kako svoj tako i šire okoline. Upisom studija gradite i jačate temelj kritičkog postavljanja spram stereotipa, predrasuda, kutija i labirinata suhoparnih vrednovanja potencijala onoga što možete ili ne možete. Ulazak u akademsku zajednicu ujedno predstavlja čin odrastanja i upravo smo mi profesori i Sveučilište tu da vas pratimo i potičemo da rastete, a opet ostanete ono sanjarsko dijete čija znatiželja ruši sve zidove i granice spoznaje u potrazi za drugačijim i boljim danas i sutra.

Malim korakom na Mjesecu opisano je veliko djelo čovječanstva. Danas kreće vaše nezaboravno i nepredvidivo putovanje zato budite otvoreni i samo ustrajte u svemu što želite. Sjetite se da i najduži put počinje prvim korakom i nemajte straha jer ne postoji ništa preveliko da se ne može dostići ili mijenjati. Želim vam uspješan početak akademske godine, jednog novog sna, koraka i početka ostvarenja svih vaših ambicija. Lijepo je željeti, a još ljepše želje realizirati. Budite drugačiji i pokažite svijetu vašu transformativnu viziju!