25. rujna 2021.
NOVOSTI

Milica Božičković: Iskoristite Erasmus iskustvo razmjene studenata jer je neprocjenjivo

Milica Božičković: Iskoristite Erasmus iskustvo razmjene studenata jer je neprocjenjivo

Piše: Matea Čelebija

Studentica 5. godine Marketinškog upravljanja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli, Milica Božičković, podijelila je s nama svoje ovogodišnje iskustvo razmjene studenata Erasmus programa u sklopu kojeg je boravila u Austriji

Koji je tvoj povod za sudjelovanje u programu razmjene studenata?

Budući da mi je ovo zadnja godina na fakultetu, željela sam iskusiti ponuđenu mogućnost razmjene studenata u nekoj drugoj državi. Na preporuku svoje kolegice s faksa, koja je prije mene išla u Austriju na razmjenu studenata preko Erasmus programa, odlučila sam se i ja prijaviti. Odabir je bio Eisenstadt, glavni grad savezne države Austrije.

Što je sve potrebno za prijavu na Erasmus program?

Za prijavu na program bilo je potrebno imati minimalan prosjek ocjena 3.6, ili pismo preporuke barem jednog profesora. Trebalo je, između ostalog, priložiti životopis, prijepis ocjena iz prijašnjih godina te svjedodžbu od srednje škole.

Kako si se pripremala za odlazak u Austriju? Jesi li se morala cijepiti?

Za odlazak u Austriju morala sam imati negativan PCR test, a troškove testiranja sufinanciralo je Sveučilište. Po dolasku u studentski dom u Eisenstadtu, testirali smo se na Tehnološkom institutu koji se nalazi odmah pored studentskog doma. Pri Institutu su omogućena svakodnevna besplatna testiranja. Prosječno, testirani smo svakih sedam do deset dana. Najčešće je to bilo kada bismo išli na dnevne izlete, primjerice, u Mađarsku.

Koliko dugo je trajao program razmjene i na koji način se odvijala nastava?

U Eisenstadtu sam bila četiri i pol mjeseca, a nastava je održavana na engleskom jeziku. Samo jedan predmet, Njemačka kultura, odvijala se, dakako, na njemačkom jeziku. Uglavnom, riječ je o on line nastavi, putem Microsoft Teamsa ili Webexa. Također, imali smo outdoor trening kojem se moglo pristupiti samo uz negativan test na Covid-19. Naša grupa se sastojala od tridesetak studenata, uglavnom s Erasmus razmjene te smo tamo odrađivali razne interaktivne vježbe. Glavna svrha treninga bila je podučiti nas i usmjeriti na buduću poslovnu karijeru i pomoć u sagledavanju načina u funkcioniranju s ljudima koje prvi put u životu susrećemo.

Tvoje iskustvo boravka u austrijskom studentskom domu?

Studentski dom u kojemu smo odsjeli ima kapacitet od oko 300-njak ljudi i u njemu sam imala priliku upoznati studente iz različitih krajeva svijeta, poput Afganistana, SAD-a, Češke, Ukrajine… Jedna od glavnih aktivnosti u domu koje je imala moja grupa, bio je movie night koji se odvijao svaki petak, te brunchevi. Na brunchevima bi svaki tjedan jedan student predstavljao običaje iz svoje zemlje. Tako smo imali priliku upoznati se sa specifičnostima jela iz različitih kultura, poput francuske, američke, češke, talijanske i ukrajinske.

Je li bilo prilike za izlascima, s obzirom na epidemiološku situaciju?

Nažalost, nismo imali prilike izlaziti jer su kafići i restorani biti zatvoreni. Tako smo slobodno vrijeme provodili u kratkim izletima, adrenalinskim parkovima, družili se na Dunavu i organizirali manje partije. U studentskom domu smo imali dnevni boravak gdje smo mogli igrati društvene igre, gledati filmove i slično.

Imaš li kakvu poruku za studente našeg Sveučilišta?

Naravno! Iskoristite apsolutno sve što pruža Erasmus plus program zato što je iskustvo zlata vrijedno! Meni je to iskustvo najviše značilo iz kulturnog aspekta jer sam imala priliku upoznati se s različitim kulturama i različitim pristupima učenju. Osobno smatram da će onaj tko se odluči za ovaj program, imati priliku sebe izgraditi na neke nove, gotovo nevjerojatne načine.

 

Galerija fotografija