02. srpnja 2021.
NOVOSTI

Uspješno održan drugi Informacijski dan FET-a

Uspješno održan drugi Informacijski dan FET-a
Piše: Matea Čelebija

Drugi Informacijski dan Fakulteta za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ u Puli, održan je u četvrtak putem Facebook platforme, u organizaciji Ivone Piralić Marčete, Tee Aničić i Davora Jačimovića, na kojeg se odazvao velik broj zainteresiranih budućih studenata. Budućim, ali i sadašnjim studentima, koji su se odazvali u velikom broju, prezentirani su studijski programi i sve pogodnosti FET-a.
U nastavku donosimo sažet prikaz prezentiranog sadržaja.

Studentski dom Pula, otvoren je 2015. godine, trenutno ima 130 mjesta, a otvaranjem nova dva paviljona koja su u izgradnji, početkom nove akademske godine studentima će na raspolaganju biti gotovo 400 ležajeva te još jedan studentski restoran. Studentske su sobe moderno uređene, svaka ima klimu, hladnjak, televizor, a u sklopu doma nalazi se prostor za pranje i sušenje rublja. U domu se nalazi i dvorana za druženje, rekreaciju te informatička učionica. Sve informacije o smještaju, prehrani te zapošljavanju studenata mogu se dobiti posjetom na web stranicu Studentskog centra Pula, www.scpu.hr

Program Erasmus

Pulsko sveučilište uključeno je u Erasmus program putem kojeg ostvaruje suradnju s više od pedeset srodnih institucija u dvadeset zemalja diljem svijeta. Tako se studentima pruža prilika da na šest ili čak dvanaest mjeseci studiraju na drugom sveučilištu i u drugoj zemlji. Uz stipendiju te iskustvo studiranja izvan Hrvatske, studenti imaju jedinstvenu priliku upoznati nove ljude i drugačiji način predavanja. U sklopu Erasmus programa studenti odrađuju i stručnu praksu, a nerijetko u konačnici i pronalaze posao. Tea Aničić naglašava kako studenti ne trebaju biti u strahu od stranog jezika ili ako ne komuniciraju na engleskom jeziku dovoljno dobro, jer i iz svog iskustva, ali i iskustva drugih studenata kaže kako su profesori susretljivi. Također,  dozvoljeno je, u slučaju da znate talijanski, njemački ili neki drugi jezik, polagati predmete na tom jeziku.

Poduzetnički inkubator

Sveučilište putem ideje poduzetničkog inkubatora nudi svim studentima plasiranje njihovih poslovnih ideja, usmjeravajući ih, savjetovavši ih, te im pomažući u procesuiranju istih. Student čiji se poslovni prijedlog provede u djelo, ima priliku dobivanja mentora i poslovnog prostora na tri godine. Ideja poduzetničkih inkubatora je potaknuti mlade ljude da razviju svoje ideje i pokrenu vlastito poslovanje.

Centar za razvoj karijera

Centar koji djeluje pri FET-u, studentima omogućava odrađivanje stručne prakse tijekom studija i pronalazak posla. Prednost toga je što će po završetku studija studentima u životopisu pisati da su odradili stručnu prasku za koju na koncu dobiju i potvrdu. Fakultet ekonomije i turizma u Puli ima preko sto sklopljenih ugovora o suradnji s poduzećima iz različitih područja poslovanja za stručnu praksu. Centar za razvoj karijera posjeduje softverski sustav u kojima se nalazi baza podataka s poduzećima s kojima je sveučilište sklopilo ugovor te studenti koji su poslali svoj životopis ulaze u tu bazu podataka. Stoga, prilikom objave natječaja za posao, sustav pretražuje najbolje kandidate za to radno mjesto. Student ostaje u bazi podataka i nakon završetka studija.
U organizaciji Centra za razvoj karijera, održavaju se i radionice pisanja životopisa, zamolbi, motivacijskog pisma, s namjerom pripreme studenata za sve zahtjevnije tržište rada. 

Sport za sve

U sklopu studiranja u Puli, studentima je također omogućeno rekreativno ili natjecateljsko bavljenje sportom, uz, dakako, podršku Sveučilišta koje im ujedno osigurava i uvjete za treniranje.

Održan i nagradni kviz

Za kraj seminara, Tea i Davor su pripremili kviz za sve prisutne, a troje najbržih osvojilo je vikend u Studentskom domu Pula, od 20. do 22. kolovoza, a ujedno to će biti prilika za pobliže upoznavanje s radom sveučilišta.

Galerija fotografija