29. lipnja 2021.
NOVOSTI

O novom studentskom kampusu u bivšoj Mornaričkoj bolnici

O novom studentskom kampusu u bivšoj Mornaričkoj bolnici
Piše: Matea Čelebija

Nakon što je nedavno iz bivše Mornaričke bolnice iseljen Covid odjel, prostor zgrade je dodijeljen, a uskoro će biti i predan Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U njemu će se, uz onaj već postojeći u Zagrebačkoj ulici, urediti novi sveučilišni kampus. U razgovoru s prorektoricom za upravljanje resursima pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Lorenom Mošnja Škare, doznajemo kako bi novi kampus trebao izgledati te što će sve tamo dočekati studente.

Prorektorica Mošnja Škare objašnjava kako je ideja kampusa smjestiti što više institucija i odjela u neposrednoj blizini kako bi se studentima omogućilo da imaju sve sadržaje na jednom mjestu.
         – Naći će ondje mjesto svi fakulteti, odjeli, instituti, centri, inkubatori, knjižnični ogranci i razni zajednički popratni sadržaji koji sada djeluju na više lokacija u gradu. Naravno, fazno, dinamikom osiguranja sredstava za pojedine cjeline obnove, rekonstrukcije, novogradnje – objašnjava prorektorica.

"Gradić u gradu, studentsko srce usred studentske Pule"

Preseljenje u novi kampus predviđeno je za Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet, zatim Filozofski te Fakultet odgojnih znanosti, koji su trenutno u Ronjgovoj ulici.
Na lokaciji u Zagrebačkoj - Preradovićevoj ulici dugoročno ostaju ekonomski studiji i studiji u području biomedicine i zdravstva (zbog blizine nove pulske bolnice), kao i studentski smještajni paviljoni, restorani i pizzerije.
Unutar novog kampusa, za koji prorektorica kaže kako će zapravo biti „gradić u gradu – studentsko srce usred studentske Pule“ također će djelovati studentski restoran i biti studentima "pri ruci" kada zatrebaju okrjepu. Novogradnjom je predviđen višenamjenski prostor za sportske, konferencijske, multimedijalne prostore i sadržaje.

Stoga, pozivaju se studenti  da izraze svoje ideje i prijedloge za mnoge studentske aktivnosti koje traže dodatni prostor te da se zajednički osmisle suvremeni, lijepi i kvalitetno iskorišteni prostori u zelenilu i održivosti ovog akademskog kutka na jugu prekrasnog istarskog poluotoka.

Prva useljenja 2023. godine

Ipak, trenutno se, prema riječima prorektorice Mošnja Škare još uvijek radi samo o programskim rješenjima, prvim obrisima te da projekti i svi detalji tek kreću s izradom.

      – S uzbuđenjem očekujemo datum službene primopredaje, a projektanti se već ovoga tjedna primaju posla na terenu. Isprojektirat će prenamijenjene prostore cjelokupnog sadašnjeg zdanja, a nakon toga se sljedeće godine, po okončanom postupku javne nabave, nadamo početku građevinskih radova na obnovi prizemlja i 1. kata kako bi se s prvim useljenjima krenulo 2023.g. Potom slijedi obnova preostalih katova te novogradnja.
 Bit će to potpuno nova dimenzija studiranja, druženja, stvaralaštva, inovacija, poduzetništva, multikulturalnosti, višejezičnosti... bogatstva studentskog i životnog iskustva, jedinstveni prostor za neponovljive studentske pulske avanture u svijetu znanja, otvorenosti i prijateljstva – zaključuje naša sugovornica Mošnja Škare.