14. lipnja 2021.
NOVOSTI

Dekanica Lina Pliško dobitnica Nagrade Grada Zagreba

Dekanica Lina Pliško dobitnica Nagrade Grada Zagreba
Piše: Matea Čelebija

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli prof.dr.sc. Lina Pliško jedna je od dobitnica Nagrade grada Zagreba za 2021. godinu.

Službena je dodjela nagrada uz počasti održana u gornjogradskoj palači Dverce, no zbog epidemioloških mjera nagradu je u ime cijelog tima primio glavni urednik Ante Bičanić iz Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica, izdavača ovog izdanja. Stoga je svečano uručivanje tiskanih priznanja i mapa svim članovima projektnog tima održano dan kasnije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Lina Pliško je, među 43 znanstvenika i stručnjaka sa šest hrvatskih sveučilišta, sudjelovala na znanstveno-izdavačkom projektu "Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do XXI. stoljeća".

Rezultat tog desetogodišnjeg projekta čini 4.000 stranica objavljenih u šest knjiga u kojima je prikazana vanjska i unutarnja povijest hrvatskoga jezika u pet vremenskih razdoblja, od hrvatskoga srednjovjekovlja (1. knjiga), 16. stoljeća (2. knjiga), 17. i 18. stoljeća (3. knjiga), 19. stoljeća (4. knjiga) pa do 20. stoljeća (5. i 6. knjiga). Projekt je proizašao iz vrlo opsežnog rada tima jezikoslovaca i urednika, u kojem je sustavno opisan razvitak narječja i dijalekata hrvatskoga jezika, potvrđen kontinuitet hrvatskoga književnog jezika od tekstova iz srednjega vijeka do tekstova iz 21. stoljeća, potvrđena standardnost hrvatskoga jezika u svim društvenim područjima, strukama i stilovima, a autorska poglavlja prate izvorni dokumenti, djela hrvatske pisane baštine i raskošni likovni prilozi.