04. svibnja 2021.
NOVOSTI

Intervju sa studenticom Muzičke akademije Marijom Ticl

Intervju sa studenticom Muzičke akademije Marijom Ticl

Piše: Matea Čelebija

Intervju sa studenticom Muzičke akademije Marijom Ticl

U povodu velikog uspjeha i osvajanja prestižnih nagrada za solo pjevanje, razgovarali smo sa studenticom Marijom Ticl, koja nam te otkrila koliko dugo se bavi pjevanjem, zašto se odlučila baš za studij u Puli i kakvi su dojmovi nakon osvajanja nagrade na 1. međunarodnom natjecanju "Stojan Stojanov Gančev".

Umjesto medenog mjeseca - klavir

Marija nam je ispričala kako dolazi iz glazbene obitelji i da pjeva od kada zna za sebe. Naime, njezini roditelji su samouki glazbenici, sestre profesorice u glazbenoj školi u Požegi, a brat također student Muzičke akademije, ali u Zagrebu. − Nakon što su se vjenčali, moji roditelji su odlučili da će umjesto odlaska na medeni mjesec, novac uložiti u kupnju klavira. I eto, nas je četvero djece i svi smo odrasli uz taj klavir i danas smo glazbenici – navodi Marija.

„Umjetnici su potreban dio društva koji mogu stvoriti nešto što je jako vrijedno, a nije materijalno.“

Studentski dani u Puli

Marija je inače iz Drage, malog sela pored Požege, gdje je završila Srednju glazbenu školu. U Pulu se preselila 2016. godine zbog upisa na Muzičku akademiju. Kako nam je rekla, prvo je upisala Smjer Glazbena pedagogija, a godinu kasnije i Solo pjevanje. Mentorica joj je profesorica Marija Kuhar Soša. Na studij u Puli odlučila se zbog brojnih pozitivnih preporuka koje je dobila od svojih profesora iz glazbene škole. Uz pjevanje, svira klavir i orgulje. Prošle godine se zbog izbijanja epidemije preselila u Slavoniju, ali se prije tri mjeseca odlučila vratiti u naš Studentski dom jer, kako nam je rekla, Pula i prijatelji iz Studentskog doma jako su joj nedostajali.

 

Uspjesi na natjecanjima

Opisala nam je kako joj je zadnja godina prilično teško pala kako zbog online nastave, tako i zbog obustave javnih nastupa, koji su inače bili dio njezine svakodnevice. Prilagodila se novonastalim uvjetima svakodnevno vježbajući kod kuće. U ožujku je saznala za natjecanje te se u dogovoru sa svojom profesoricom Kuhar Soša prijavila, snimivši video od dvije operne arije i tri solo pjesme. Natjecanje se održavalo online, a prisustvovalo mu je oko 40 natjecatelja iz raznih dijelova Europe. Marija nam je objasnila kako pobjedu nikako nije očekivala, ali da je ona došla kao kruna višegodišnjeg mukotrpnog rada i zalaganja, a naročito unazad godinu dana.

Marijina poruka studentima

− Promatrajući glazbu sa stajališta pedagoga, uvidjela sam kako glazba ima velik utjecaj na život čovjeka i koliko mu je zapravo važna. Protekla je godina bila izazov svima, ali vjerujem da smo svi iz nje nešto pozitivno naučili − rekla nam je Marija. Također se zahvalila svojim profesorima na fakultetu, kolegama iz Studentskog doma, prijateljima i obitelji. Njezina poruka mladima je da uvijek prate svoj životni put i da se nikada i ni zbog čega ne mijenjaju.

Nastup Marije Ticl na 1. međunarodnom pjevačkom natjecanju "Stojan Stojanov Gančev" možete pogledati ovdje.