Pokrenuta telefonska linija za podršku mladima u uvjetima pandemije

Objavljeno: 31. prosinca 2020.
Pokrenuta telefonska linija za podršku mladima u uvjetima pandemije

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule podržalo je projekt “Brini o sebi - budi dobro - proživi Covid” Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Hrvatske psihološke komore. U sklopu projekta pokrenuli su telefonske linije u svih 20 županija i u Gradu Zagrebu za psihološko savjetovanje mladih i podršku u uvjetima pandemije, a mladi se za savjet i podršku mogu obratiti telefonskim pozivom, ali i SMS porukom te porukama preko mobilnih aplikacija.

„Zbog brojnih promjena u načinu života djeca i mladi su ranjiva skupina za nepovoljne ishode mentalnog zdravlja tijekom pandemije. Biti tinejdžer i u uobičajenim okolnostima predstavlja izazovno razdoblje, a COVID ga čini još zahtjevnijim“, rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci te je izrazila nadu da će uvođenje telefonske linije za psihološko savjetovanje biti hvalevrijedan način pomoći mladima da prebrode ovo razdoblje.

 

Frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Saznanja su to dobivena putem video konferencija, te kontaktom s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi, koje su zajedničkim angažmanom proveli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

Namjera je bila saznati s kojim se poteškoćama susreću mladi u ovom vremenu, kako se mentalno nose s ograničenjem socijalnih kontakata, kako oni vide svoju ulogu u sprječavanju širenja koronavirusa, te što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije.

Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Republike Hrvatske istaknuli su i kako imaju  potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom.

 

"Svjesni situacije koje je pred mlade u Hrvatskoj stavila pandemija koronavirusa, te izazova koje je donijelo "novo normalno" željeli smo doznati koji su njihovi najveći problemi, te dobiti izravna saznanja o utjecaju pandemije na njihove živote i mentalno zdravlje. Uvidjeli smo potrebu za sustavnom i stručnom podrškom mladima, te se u suradnji sa Hrvatskom psihološkom komorom pokreću linije za telefonsko savjetovanje mladih. Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo, te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutačne situacije", poručila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Telefonski broj za savjetovanje mladih za Istarsku županiju: 095 701 7930.

Svi telefonski brojevi za 20 županija i Grad Zagreb nalaze se u privitku.

Datoteke