04. studenoga 2020.
NOVOSTI

Istraživanje studenata Informatičkog menadženta o Covid-19 pandemiji

Istraživanje studenata Informatičkog menadženta o Covid-19 pandemiji

U sklopu kolegija Analiza društvenih mreža studenti 3. godine preddiplomskog studija na smjeru Informatički menadžment analizirali su objave na društvenoj mreži Twitter koje su povezane s COVID-19. Pod mentorstvom dr. sc. Gorana Matoševića studenti su koristeći softverske alate izvukli tweetove o koronavirusu objavljivane tijekom travnja ove godine, te napravili analizu sentimenta i došli do zanimljivih rezultata.

Sentimentalna analiza služi kategorizaciji tekstova s obzirom na osjećaje koje ono izražava, klasificirajući ih kao pozitivne, negativne ili neutralne, a ista je u slučaju objava na Twitteru poslužila za svrstavanje sentimenata u kategorije poput straha, radosti, tuge, povjerenja i dr.

Ovaj studentski projekt obuhvatio je tweetove 6 zemalja: SAD-a, UK-a, Španjolske, Švedske, Italije i Njemačke. Uzorak se sastojao od 30.000 objava po svakoj zemlji, a proporcija tweetova po sentimentima prikazana je sljedećim grafom:

Rezultati prikazuju da su „trust“ (povjerenje), „fear“ (strah) i „anticipation“ (iščekivanje) najčešći sentimenti kojeg su izražavale objave u travnju ove godine u promatranim zemljama. Zanimljivo je promotriti i rezultate Švedske i Njemačke koje su u prvom valu pandemije imale drugačiji pristup od ostalih – kod njih je „fear“ manje izražen u objavama.

Koristeći metode iz domene obrade prirodnog jezika (NLP – Natural Language Processing) studenti su izradili i tzv. „word cloud“ grafičke prikaze najčešće korištenih riječi u objavama, koje su pojedinačno po zemljama prikazane u nastavku:

Cjeloviti rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom radu koji je prezentiran na znanstvenoj konferenciji MIPRO u Opatiji od 28. rujna do 2. listopada 2020. godine.

Zahvaljujući brojnim kolegijima na kojima koriste različite softverske alate za analizu podataka te razvoj i dizajn informacijskih sustava, studenti smjera Informatički menadžment usvajaju i primjenjuju vrijedna ekonomska i informatička znanja, smještajući se tako u STEM područje i specijalizirajući se za poslove kao što su IT menadžer, poslovni analitičar ili projektni menadžer – spremni za poslovne izazove u digitalnom dobu.