27. veljače 2020.
NOVOSTI

Fakultet informatike u Puli doprinosi razvoju Istre kao ICT regije

Fakultet informatike u Puli doprinosi razvoju Istre kao ICT regije

Dana 25. veljače predstavnici Fakulteta informatike, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli su izvijestili javnost o aktivnostima i novostima na Fakultetu. Rezultate su izložili dekan izv. prof.dr.sc. Giorgio Sinković, prodekan za nastavu i studente doc.dr.sc. Darko Etinger i voditelj stručne prakse dr.sc. Nikola Tanković.

Dekan izv.prof.dr.sc. Giorgio Sinković istaknuo je kako su informatičari raznih profila specijalizacija danas jedno od najtraženijih zanimanja na globalnom tržištu te ih  samo u EU godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara, što utječe na brzu zapošljivost i porast plaća za ta zanimanja.

Na FIPU drže korak s razvojem informatičko komunikacijske tehnologije (ICT), te sudjeluju u projektima razvoja i stalno prilagođavaju nastavne programe njenom razvoju. Pri tome  razvijaju individualni pristup prema studentima kako bi se mogli razvijati u skladu s vlastitim sklonostima.

Dr.sc. Nikola Tanković voditelj stručne prakse studenata FIPU istaknuo je uspješnu suradnju s preko 20 poduzeća u području IT-a. FIPU na ovaj način doprinosi ciljevima nedavno predstavljene inicijative u HGK-u oko brendiranja Istre kao ICT regije. Poduzeća se rado odazivaju na suradnju i sudjeluju u nastavnim procesima. Potpisani su ugovori s pouzećima Mijena d.o.o. i Cesco te prijavljeni EU projekti s tvrtkama Penta i UTE iz Pule. Fakultet u travnju organizira prvi forum na kojem će sudjelovati svi partneri Fakulteta. Na istom će se studentima i široj javnosti predstaviti projekti i rezultati ostvareni u sklopu stručne prakse.

U ožujku Fakultet otvara portal studentskih projekata koji je prvi takve prirode u Hrvatskoj. Portal će prezentirati najuspješnije studentske projekte realizirane u sklopu nastave te će služiti kao komunikacijska platforma između projekata i potencijalnih ulagača. Dodatno, njime će se javnosti pružiti konkretan uvid u vještine i znanja koja student stječe tijekom obrazovanja na FIPU – istaknuo je Tanković.

Prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Darko Etinger istaknuo je stalno unaprjeđenje nastave: „Konstantno radimo na razvoju i osuvremenjivanju kolegija, cilj nam je da studenti dobiju upotrebljiva znanja i da budući nastavnici informatike budu kompetentni  te da mogu pružiti aktualna znanja. U suradnji s CKUO – Centar za razvoj kompetencija u obrazovanju i FOOZ, redizajniran je diplomski studij Informatike – nastavni smjer. Pratimo sve novitete i držimo korak s drugim obrazovnim institucijama kao što su FER,  FOI i drugi. Sve više studenata direktno se putem nas uključuje u znanstveno istraživački rad, a veličina fakulteta omogućuje nam veću agilnost, individualni pristup i direktnu suradnju sa studentima“.

Fakultet je domaćin međunarodne konferencije IHSED 2020 koja će se u Puli održati od 22. do 24. rujna 2020. godine. Konferencija IHSED 2020 unapređuje spoznaje o dizajnu i inženjerstvu korisniku usmjerenih sustava, kognitivnim sustavima, analizi podataka, simulacijskim modeliranjem te vizualizacijskim tehnologijama sljedeće generacije.