13. prosinca 2019.
NOVOSTI

Irena Mikulaco dobila "Medalju A. S. Puškina"

Irena Mikulaco dobila "Medalju A. S. Puškina"

Irena Mikulaco dobitnica je “Medalje A. S. Puškina” za doprinos u istraživanju i promicanju ruskog jezika, književnosti i kulture. Irena Mikulaco je inače predsjednica Hrvatskog društva nastavnika ruskog jezika i književnosti i voditeljica Centra ruskog jezika i kulture “Institut Puškin”.

Medalju A. S. Puškin, kao najviše počasno odlikovanje u svijetu rusistike, dodjeljuje joj Međunarodno društvo nastavnika ruskog jezika i književnosti koje djeluje već preko 50 godina. Ova se medalja dodjeljuje još od 1979. godine, a svake se godine uručuje deset osoba iz cijelog svijeta, dok ju je do sada dobilo samo dvoje hrvatskih rusista Antica Menac i Aleksandar Flaker.

Ireni Mikulaco čestitao je i Vladimir Iljič Tolstoj, unuk ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja i predsjednik MAPRYAL-a, savjetnik predsjednika Ruske federacije, te predsjednik Povjerenstva za ruski jezik.

Također, u ponedjeljak 16. prosinca, u sklopu programa Puškinovih dana u Puli, u dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u 17 sati održati će se predavanje “Kavkaz” na kojemu će govoriti upravo Irena Mikulaco. Dan nakon, uz nju će o Solženjicinu govoriti i doc. dr. Daniel Mikulaco, te primarijus mr. Ivica Pavičić, a večer poezije će se održati 18. prosinca u 17 sat.