03. prosinca 2019.
NOVOSTI

25. Sa(n)jam knjige u Istri

25. Sa(n)jam knjige u Istri

Poznata pulska manifestacija „Sa(n)jam knjige u Istri“ ove godine slavi 25. obljetnicu. Rođendanski Sajam upriličit će se od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli uz temu Grad i slogan „Gradovi u tijeku“.

Ove godine Pula je grad koji će u jedanaest sajamskih dana govoriti o svim gradovima ovoga svijeta. Tema ovogodišnjeg Sajma Grad donosi priču o gradovima, njihovim prošlostima, o tome kako živjeti njihovu sadašnjost i dotaknuti se njihove budućnosti. O fenomenu grada i njegovim promjenama, tranzicijskim procesima, identitetskim imaginarijumima i mijenama kulturne i urbane arheologije razgovarat će Pula na susretima s autorima, promocijama knjiga, okruglim stolovima i izložbama. Sukladno temi, obljetnička 25. sajamska godina snažno će biti okrenuta i svome gradu – Puli.

Ovogodišnje autore predvodi jedan od velikih pisaca grada, Orhan Pamuk. Nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, ponovno posjećuje Sajam i grad Pulu. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja, koju ekskluzivno za sajamsku promociju priprema nakladnička kuća Vuković & Runjić. Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih dijela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U izbor za ovogodišnju nagradu „Libar za vajk“ ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 25. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2019. godine. Izbor petnaest nominiranih naslova i ove je godine sastavio već poznati stručni žiri, renomirani knjižari – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović, kojima se pridružila i knjižarka – Marina Habuzin.

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 7.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin. O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „Libar za vajk“ 2019. odlučit će glasovi kupaca pulskog sajma u razdoblju od 5. do 14. prosinca 2019. Glasanjem za najbolju knjigu posjetitelji istovremeno sudjeluju u nagradnoj igri. Troje sretnih dobitnika čiji glasački kuponi budu izvučeni prilikom dodjele nagrade 15. prosinca na  zadnji dan sajma u 19.30 sati, osvajaju za prvo mjesto 10 nominiranih naslova, za drugo mjesto pet i za treće tri naslova.

Popratni program Sajmu predstavljaju tri postavljene izložbe; „Gradovi u tijeku“ u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, „Trilogija, Pula – Grad interval“ u Svetim srcima te „Memorijalna izložba: DUŠAN KARPATSKÝ“ u atriju glavnog prostora Sajma knjige.