24. lipnja 2016.
NOVOSTI

10 otkrića koja bacaju novo svjetlo na drevni Egipat

Današnje generacije puno toga znaju o drevnom Egiptu, no postoji i mnogo tajni koje još nisu otkrivene.

Tijekom posljednjih nekoliko godina došlo je do niza otkrića koja daju drukčiji pogled na povijest egipatske civilizacije.

10. Željezo iz meteorita

U Gerzeju su 1911. godine otkriveni predmeti od željeza datirani 2000 godina prije no što je Egipat imao mogućnost taljenja metala. Nedavni su testovi pokazali da je željezo došlo od meteorita, čime je potvrđena i teorija da je željezni mač pronađen uz tijelo Tutankamona nastao od meteorita.

9. Vjerske tetovaže

Na tijelu mumije žene koja je živjela između 1300. i 1070. godine prije Krista infracrvenom je svjetlošću pronađeno 30 tetovaža. Mumija je jedinstvena po tome što je istetovirana dok je žena bila živa, što je povezano s vjerskim ritualima. Mnogi su egiptolozi ostali zapanjeni jer prije takve tetovaže nisu bile otkrivene.

8. Prikaz demona

Egipćani su se bojali demona još otprije 4000 godina. Otkriće dva demona s lijesa iz razdoblja Srednjeg egipatskog carstva (prije oko 4500 godina) pokazalo je da se vjerovanje u zle duhove u drevnom Egiptu pojavilo znatno ranije no što se prije vjerovalo.

7. Srčane bolesti

Ateroskleroza je česta bolest u modernom društvu, a tijekom istraživanja kod 20 od 52 mumije u Kairu pronađeni su tragovi da su patile od te bolesti. Među mumijama je i princeza Ahmose-Meryet-Amon koja je umrla u 40-ima. Ona je najstarija poznata osoba koja je imala koronarnu bolest srca.

6. Frizure

Tijelo žene pronađeno u Amarni imalo je 70 ekstenzija kose sličnih današnjima. Bile su tako dobro izrađene da su do danas preživjele, iako se ostatak tijela raspao. Dokazi upućuju na to da su ljudi nosili ekstenzije u svakodnevnom životu. U istom groblju pronađeno je još tijela sa zanimljivim "zurkama", a najčešće su bile pletenice oko ušiju.

5. Mumificirani fetus

U Gizi je prije 100 godina pronađen 45 cm dug lijes, a nedavno je utvrđeno da je u njemu fetus od 16 do 18 tjedana, što je zasad najmlađa pronađena mumija. Najvjerojatnije je bila riječ o pobačaju, a beba je mumificirana istim metodama kao odrasli.

4. Rak

Nedavna istraživanja pokazala su da se rak, koji se uglavnom smatra modernom bolesti, pojavljivao i kod drevnih Egipćana. Prošle godine španjolsko je sveučilište pronašlo mumiju s tragovima raka dojke, a ta 4200 godine stara mumija smatra se najstarijom žrtvom raka dojke u povijesti. 2011. pronađena je 2250 godina stara mumija koja se smatra najstarijom žrtvom raka prostate u drevnom Egiptu.

3. Najstariji papirusi na svijetu

Godine 2011. pronađeni su papirusi ispisani hijeroglifima i hijeratskim pismom te se smatraju najstarijim pronađenim papirusima. Toliko su stari da je njihov autor pisao o izgradnji velikih piramida u Gizi. To je navodno jedini zapis gradnje tih piramida.

2. Odljev mozgova

Tijekom perzijske vladavine mnogi su egipatski mislioci i umjetnici odvedeni u Perziju, a u Egiptu su ostali oni manje talentirani. To pokazuje lijes otkriven 2014. na kojem su crteži toliko loši da su stručnjaci isprva mislili da je lažnjak.

1. Seksualne čari

Ove godine dešifrirani su papirusi iz trećeg stoljeća, a bave se seksualnim čarima koje željene osobe mogu natjerati da se zaljube u onoga tko ih baci. U jednoj čari poziva se bogove da pale srce žene dok ne zavoli muškarca. U jednoj drugoj ženu se začarava kako bi muškarcu dopustila da joj radi što želi.