13. svibnja 2019.
NOVOSTI

Luka Škabić: „Doprinesimo zajedno boljoj kvaliteti studiranja na Sveučilištu!“

Luka Škabić: „Doprinesimo zajedno boljoj kvaliteti studiranja na Sveučilištu!“

Razgovarali smo s Lukom Škabićem, studentskim pravobraniteljem pri Sveučilištu Jurja Dobrila u Puli. Škabić je student prve godine diplomskog studija poslovne ekonomije, smjer menadžment i poduzetništvo na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli. Posljednje dvije godine obavljao je funkciju studentskog pravobranitelja na pulskom Sveučilištu.

Nakon aktivnog bavljenja pravima učenika u srednjoj školi, po upisu na fakultet se priključio radu Studentskog zbora. Kroz obavljanje funkcije studentskog pravobranitelja nastavio je sa zalaganjem za unaprjeđenje kvalitete studiranja i radom na problematici vezanoj uz studente.

„Obnašati funkciju Studentskog pravobranitelja svakako nije jednostavno jer osoba koja je izabrana nosi veliku odgovornost i povjerenje od studenata. Svakako, kao i svaki drugi posao, potrebna je visoka motiviranost za obavljanje istog i odricanje od slobodnog vremena. Moj tim i ja nastojali smo u što kraćem roku odgovoriti na upite od studenata te riješiti i predstaviti probleme nadležnim službama ovisno o kakvom je problemu riječ.“ - poručio je Škabić.

Zadatci studentskog pravobranitelja uključuju zalaganje za prava studenata na Sveučilištu, primanje pritužba vezana za studente i raspravljanje sa pojedinim tijelima o daljnjim rješavanjima istih. Također, jedno od glavnih ciljeva funkcije je davanje savjeta studentima kako da ostvare svoja prava. Osim toga, tu je i savjetodavna uloga prema tijelima Sveučilišta o mogućnostima izmjene postojećih akata.

Tijekom mandata Škabić se u potpunosti posvetio svim zadaćama Studentskog pravobranitelja, zalagao za studente u svim situacijama u kojima su oni bili zakinuti. Također, svaki problem koji je nastao u nastavnom procesu, odnosno nesuglasje između predmetnog nastavnika i studenata se uspio riješiti na sporazumni način, dogovorom.

Uz Luku Škabića, u radu i zalaganju za studente i njihova prava sudjelovala je i njegova zamjenica Dajana Cvek. Iako im je mandat istekao, oboje stoje na raspolaganju studentima za njihove upite, sve dok se ne raspiše natječaj za novog studentskog pravobranitelja.

Za kraj, Luka je poručio: „Pozivam sve zainteresirane studente da se prijave na natječaj i svojim radom doprinesu boljoj kvaliteti studiranja na Sveučilištu!“

Više informacija o radu studentskog pravobranitelja Sveučilišta se može pronaći na novootvorenoj facebook stranici na linku: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Studentski pravobranitelj.