06. svibnja 2019.
NOVOSTI

Obilježavanje Europskog tjedna 2019. u Puli

Obilježavanje Europskog tjedna 2019. u Puli

Ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna i Dana Europe započinje Festivalom multikulturalnosti u Puli.  Prigodni program će se upriličit u četvrtak i petak, 2. i 3. svibnja u Titovom parku. Festival se održava u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije.

Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu.

Osim Grada Pule u organizaciji manifestacija sudjeluju Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula, Istarska županija, Istarska razvojna agencija, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Agencija za ruralni razvoj Istre te Tržnica d.o.o. Pula.

Na Dan Europe, u četvrtak, 9. svibnja se nastavlja proslava Europskog tjedna. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizira druženje sa građanima od 9 do 12 sati na Gradskoj tržnici u Puli. Cilj druženja je približiti građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarati na pitanja zainteresiranih te podjela prigodnih promotivnih materijala i EU publikacija.

Osim druženja, planirano je svečano otvorenje edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam na katu Gradske tržnice Pula. Edukacijska kuhinja predstavlja referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Gosti će imati priliku uživati u reinterpretiranim receptima austrougarske kuhinje.

Osim toga, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, održat će gostujuće predavanje na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ 16. svibnja s početkom u 13:15.

U organizaciji Vijeća tržišta rada Istarske županije, u sklopu događaja „Doprinos razvoju tržišta rada Istarske županije putem EU projekata u srijedu, 15. svibnja 2019. godine  u  HGK - Županijskoj komori Pula, s početkom u 10:00 sati, prezentirati će se aktivnosti EU projekata koji se provode na području Istarske županije, a koji su usmjereni razvoju tržišta rada.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.