21. travnja 2019.
NOVOSTI

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

U utorak, 16. travnja, u pulskom Domu hrvatskih branitelja upriličila se svečanost obilježavanja Dana Sveučilišta Jurja Dobrile. Tom prigodom dodijelile su se nagrade i priznanja zaslužnim profesorima i najboljim studentima.

Predstavnici Grada Pule na svečanosti su bili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić.  „Grad Pula od samog je početka snažno podržao osnivanje pulskog Sveučilišta, kasnije i izgradnju sveučilišnog kampusa jer smatramo da Istra zaslužuje imati svoj centar znanja, a Pula se svakim danom sve više pretvara u pravi studentski grad, ovaj grad i županija pokazatelji su i nose se u korak s novim izazovima i vremenom. Bitno je sagledati smjer u kojem ćemo ići, jer bez Sveučilišta kojeg smatram temeljem znanja nema uspješne budućnosti.“  poručio je među ostalim predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić naglašavajući važnost ovakve institucije u gradu.

Osim predstavnika Gradske vlasti, nazočnima se obratio i istarski župan Valter Flego koji je naglasio važnost i ulogu kvalitetnog obrazovanja kao pretpostavke rasta i razvoja cjelokupnog društva.

Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri pozdravio sve uzvanike, te napravio jedan kratki osvrt svega onoga što Sveučilište danas je,  istaknuo je kako se od prvog dana osnutka, Sveučilište neprestano razvija, upisuje sve veći broj studenata i postaje prepoznatljivo mjesto znanja usko povezano sa širom zajednicom.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je 29. rujna 2006. godine, a Dan Sveučilišta obilježava se 16. travnja na dan rođenja Jurja Dobrile. Sveučilište danas čine Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet, Muzička akademija u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Fakultet informatike u Puli, Odjel za prirodne i zdravstvene studije, Odjel za tehničke studije, Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, Centar za kompetencije u obrazovanju, Sveučilišna knjižnica te Studentski centar.