16. lipnja 2016.
NOVOSTI

Značajne međunarodne aktivnosti na FET-u

Na Fakultetu ekonomije i turizma "dr.Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dekanica prof.dr.sc.Danijela Križman Pavlović i doc.dr.sc. Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju, najavili su dva značajna međunarodna događaja kojem su domaćini.

Danas 16.lipnja u 9 sati na FET-u se održava međunarodni jednodnevni znanstveni skup pod nazivom : "Latin America in the post-neoliberal era: Prospects for a sustainable and equtable transition" , na kojem će se predstaviti 10 znanstvenih radova koji analiziraju tematiku modela ekonomskog razvoja zemalja Južne Amerike. Skup organizira FET u suradnji sa Sveučilištem St. Mary iz Halifaxa u Kanadi i na njemu će sudjelovati ekonomisti iz 6 zemalja. Radovi će biti objavljeni u posebnom izdanju međunarodnog znanstvenog časopisa FET-a "ekonomska istraživanja - Economic Research", koji se publicira u partnerstvu s izdavačkom kućom Taylor&Francis.   Tematika je atraktivna, jer se u zadnjih 10-15 godina svaka država Južne Amerike opredijelila za različiti model razvoja i pripadajuće ekonomske politike, no sa zajedničkim povijesnim kontekstom napuštanja neoliberalnih ekonomskih načela. Konferencija je ujedno vezana za projekt voditelja prof.dr.sc. Marinka Škare pod nazivom Modelling Economic Growth - Advanced Sequencing and Forecasting Algorithm ( MEGASFORA) koji je finaciran od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Također uskoro, u utorak, 21. lipnja, na FET-u u Puli gostovat će treći najutjecajniji ekonomist svijeta ( nakon Paula Krugmana i Amartya Sena) u anketi časopisa Prospect ;  prof.dr. sc. Ha Joon Chang sa Sveučilišta Cambridge. Prof. Chang autor je brojnih znanstvenih članaka, ali i svjetski poznatih knjiga , od kojih se posebno ističe: Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective 2002.

Osim niza raznih sastanaka s profesorima pulskog FET-a, prof. Chang će u utorak, 21.lipnja u 11 sati u dvorani Pula održati predavanje otvoreno za javnost na temu: " Economics, but not as you know it".  Inače, prof. Chang je 2014.g. u Puli održao uvodničku prezentaciju u sklopu međunarodne znanstvene konferencije "Cooperatives in local and regional development" koju je organizirao Međunarodni savez zadruga u suradnji s pulskim FET-om.