15. travnja 2019.
NOVOSTI

Rino Banko otvorio izložbu skulptura u Studentskom domu Pula

Rino Banko otvorio izložbu skulptura u Studentskom domu Pula

U Studentskom domu Pula, u galeriji „Studentski“ (Preradovićeva 28 A), sredinom travnja postavljena je izložba skulptura mladog kipara Rina Banka.

Prilikom otvaranja izložbe pod nazivom „Naseljene skulpture“, autor se nazočnima obratio: „Razmišljajući o tome kako nevidljivom unutarnjem prostoru skulpture dati funkciju i kako ga povezati s vanjskim, došao sam na ideju da unutra naselim pčele“.

Predstavio je cjelokupni proces nastanka njegovih radova te pojasnio kako je došao do vrlo inovativne ideje da unutrašnjost svojih skulptura, koje su šuplje i inače ne bi imale funkciju, pretvori u dom za pčele u kojima su one pomalo izgradile košnice.

Banko je rođen 1994. godine u Puli, a nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, upisao se na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo.

Na drugoj godini diplomskog studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvrsnost te nagrada Akademije za postignut uspjeh na diplomskoj godini. Od 2016. do 2018. godine demonstrator je na kolegijima keramike i kiparstva na APU, te zajedno s mentorom sudjeluje u stručnom posjetu pri Europskom Centru za keramiku u Nizozemskoj (EKWC) s ciljem unaprjeđenja tehnoloških i stručnih znanja i vještina.

Tijekom godina, izlagao je na više grupnih i samostalnih izložba u zemlji i inozemstvu. Među brojnim, ističe se Međunarodna izložba keramike u Piranu, izložba u Pomorsko i povijesnom muzeju hrvatskog primorja u Rijeci, u suradnji s udrugom ICOM Croatia, UNESCO pod projektom Participativni muzeji u zajednici, 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva, te samostalna izložba skulptura i crteža pod nazivom „Portali“ koja je održana u Galeriji Cvajner u Puli.

 

Galerija fotografija