12. ožujka 2019.
NOVOSTI

Obilježavanje 18. Tjedna mozga u Gradskoj knjižnici Pula

Obilježavanje 18. Tjedna mozga u Gradskoj knjižnici Pula

Povodom obilježavanja 18. Tjedna mozga upriličit će se predavanje o mozgu i bolestima mozga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Predavanje, koje je zakazano za srijedu, 13. ožujka u 18 sati, organizira Opća bolnica Pula- Odjel za neurologiju.

Opća bolnica Pula pridružila se akciji „Brain Awareness Week“ te daje svoj doprinos informiranju građana o neuroznanosti i novostima u području neurodegenerativnih bolesti.

Predavanje na temu demencije- detekcije i terapije održat će voditeljica Odjela neurologije, dr. sc. Dolores Janko-Labinac. Neurolog dr. med. spec. Frederic Ivan Silconi govorit će o prevenciji i liječenju moždanog udara, dok će neurologinja dr. med. spec. Nevija Novak održati predavanje na temu prve pomoći kod epileptičnog napadaja.

Svrha ove akcije je građanima Istarske županije približiti temeljna istraživanja kliničke primjene i stvarne pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja, pri čemu treba istaknuti i najveće izazove ove znanosti: odnos mozga i uma te pitanje genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija kao što su govor, svijest o samom sebi i razumijevanje mišljenja drugih u okviru teorije uma.

Obilježavanje Tjedna mozga se nastavlja u subotu, 16. ožujka, kada će na Gradskoj tržnici u Puli navedeni liječnici uz medicinske sestre i učenike pulske Medicinske škole upoznati javnost s temama značajnim za zdravlje mozga. U akciji, koja će se upriličit od 8.30 do 12.30 sati, građani će imati priliku izmjeriti krvni tlak te dobiti sve važne informacije o prevenciji moždanog udara, simptomima i terapije demencije, prvoj pomoći kod epileptičkog napadaja te o Parkinsonovoj bolesti.