15. lipnja 2016.
NOVOSTI

8. Samanj Sv. Feliksa i Fortunata, 8. Smotra maslinovog ulja, biciklijada….

SVE TO I JOŠ VIŠE OVOG VIKENDA U ŠIŠANU!
Šišanske legende“, Biciklijada 'Jug na 2 kotača', 8. Samanj Sv. Feliksa i Fortunata i 8. Smotra maslinovog ulja Općine Ližnjan, sve će se to održati ovog viknda, 17. i 18. lipnja u Šišanu.

Samanj Sv. Feliksa i Fortunata i Smotra maslinovog ulja Općine Ližnjan tradicionalne su manifestacije koje ove godine slave svoju osmu obljetnicu.  Svečano otvorenje održat će se u petak, 17. lipnja u 16 sati u Zajednici Talijana. Maslinari će dobiti plakete, dodijelit će se šest zlatnih, sedam srebrnih i dvije počasne za ekstra djevičanska maslinova ulja, kojih je ove godine manje, zbog lanjske elementarne nepogode na tom području.

Nakon samog otvaranja, uslijedit će predavanje vezano uz maslinarstvo, a zatim i cooking show u kojemu će se pripremati šugo od divljači i palenta.

Ove godine će posjetitelji po prvi puta imati priliku pogledati predstavu 'Legenda o šišanskom zmaju' koja će se održati u 19.30 sati.
Tekst za predstavu je napisala Petra Blašković koja je predstavu ujedno i režirala, a vezana je uz Šišan, te je zanimljiva i djeci i odraslima. Prema legendi zmaj je u to vrijeme otimao mlade djevojke kako bi zadovoljio svoj apetit, a lako se mogla prenijeti u prikaz tadašnjeg društvenog stanja u kojemu je bogati grof tlačio seljake Šišana. Zmaju se usprotivio otac jedne djevojke, ukazala mu se 'madonna' koja mu je šapnula kako pobijediti zmaja…. U predstavi sudjeluju svestrani umjetnici od glazbenika, žonglera, lutkara, kao i jedna talijanska umjetnica u pijesku Nadia Ischia.
Zanimljivo je da će predstava uključiti djecu koja će govoriti šišanskim dijalektom, koji je mješavina talijanskog, čakavskog i istriotskog dijalekta. Predstava će se održati kod crkve na lokaciji Giardin, a po njezinom završetku slijedi iznenađenje, svojevrsna anticipacija Ivanjskih vatri.
Kraj prvog dana manifestacije obogatit će koncert grupe D & D.

U subotu, 18. lipnja sajam starta od 12 sati, održati će se i prezentacija pljočkanja kao tradicionalne igre, a od 16 sati i biciklijada 'Jug na dva kotača'. Prijave za biciklijadu se zaprimaju od 15 do 15.45 sati. Tome u prilog govori i brojka od preko 200 sudionika koji su lani sudjelovali u ovoj biciklijadi.
Ove godine će staza kretati iz Šišana, preko Jadreški, Muntića, do Nezakcija gdje sudionike čeka okrjepa. Potom se vozi kroz Valturu, spuštanje je preko Trapanovih vinograda natrag do Šišana. Staza je srednje teška i 90% se vozi kroz šumu.
U pripremi su dvije staze – za odrasle 25 kilometara i za djecu 13 kilometara. Kaciga je obavezna, kao i da djeca budu uz pratnju roditelja. Prijave se zaprimaju i putem weba, a sve prošlogodišnje sudionike se moli da lanjske kartončiće s biciklijade donesu i ove godine. Kotizacije nema. Pozvani su svi biciklisti i svi sumještani.

 Biciklijada se odvija u suradnji s turističkim zajednicama Pule, Fažane, Marčane, Ližnjana, Medulina i Vodnjana, sudionici četiri i više biciklijada sudjelovat će u tomboli i imati priliku osvojiti poklon bon u vrijednosti 3.000 kuna. Izvlačenje nagrade održat će se u sklopu pulske biciklijade 'Jug na dva kotača'.
Osim biciklijade, u subotu ponovno slijedi cooking show u kojemu će se od 19 sati pripremati morski specijaliteti. Tu će biti i tradicionalne slastice busoladine, tradicionalne nošnje i stari napjevi ili Šišanske mantinjade. Večer će začiniti Klape Motovun i Rišpet.