15. siječnja 2019.
NOVOSTI

Jasmin Rami: „Izađite na izbore za Studentski zbor i pažljivo birajte svog kandidata!“

Jasmin Rami: „Izađite na izbore za Studentski zbor i pažljivo birajte svog kandidata!“

Ususret nadolazećim izborima za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile koji će se upriličiti 14. i 15. siječnja u zgradi rektorata na adresi Zagrebačka 30, razgovarali smo s trenutnim v.d. predsjednikom pulskog Studentskog zbora- Jasminom Ramiem.

Jasmin Rami, student posljednje godine diplomskog studija Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ smjera financijski menadžment, zadnje dvije godine obnaša dužnost zamjenika pulskog Studentskog zbora, a od 1. listopada 2018. je vršitelj dužnosti predsjednika.

Glavni motivi za kandidaturu bili su dosadašnji rad u Studentskom zboru te uspjeh pri organizaciji radionice Hrvatske udruge za tehničku analizu: „Procjena valutnih parova i dionica“. Osim toga, od samog početka studija je aktivan i radio je na mnogim projektima, pa mu je cilj i da druge studente potakne na isto.

„Biti predstavnik svih studenata velika je odgovornost. Upravo je Studentski zbor taj koji predstavlja sponu između studenata i Sveučilišta. Svakodnevno se bavim pitanjima vezanim uz zbor, a u razdobljima većih aktivnosti provodim po cijele dane radeći na interesima naših studenata.“- ističe Rami.

Zadatci Studentskog zbora uključuju predstavljanje studenata pri Sveučilištu, štićenje prava istih te rad na unaprjeđenju kvalitete studiranja. Pulski zbor je dosada postigao izvanredne rezultate i to u radu na donošenju novog Zakona o studentskom radu u okviru Hrvatskog studentskog zbora. Također, u prethodnim razdobljima su organizirane četiri radionice u suradnji s Veleučilištem FH Burgenland, a vrlo skoro planiraju se još četiri. Osim toga, Zbor se može pohvaliti i dobrom suradnjom sa svim dekanima i rektoratom te postignućem odgađanja plaćanja apsolventske godine.

Specifičnost pulskog zbora u odnosu na druge zborove u Hrvatskoj je ta što se ovdje više od 95 % odluka donosi konsenzusom, a ni jedan opravdan studentski zahtjev za financiranjem nije odbijen. Pa su tako u prethodnom razdoblju bili financirani svi sportaši, glazbenici i mnogi drugi koji boje našeg Sveučilišta brane diljem svijeta.

Trenutno je na stranici Studentskog centra Pula aktivna anketa koja postavlja pitanje studentima hoće li izaći na predstojeće izbore za članove Studentskog zbora. Od ukupno 70 ljudi koje je glasalo, samo njih 13% tvrdi da će sigurno izaći na izbore, 17% da će možda, a čak njih 70% da neće. Rami tu nezainteresiranost prepisuje nedovoljnoj upućenosti studenata u značaj biranja svojih predstavnika u tijelima Sveučilišta.

Kako bi se riješio taj problem i popularizirale aktivnosti Zbora u planu je izrada web stranice te profila na relevantnim društvenim mrežama, kao i otvaranje prostora gdje će studenti moći direktno dolaziti sa svojim upitima i zahtjevima.

Za kraj, Rami je svim studentima Sveučilišta poručio: „Iskoristite svoje pravo glasa, izađite na izbore i pažljivo birajte svoje kandidate!“

M.C.